Het boodschappenlijstje van 22 november: verandering in de visprijzen, prei en amaryllis

vrijdag 22 november 2019 - 07:00
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Groenten: Prei

België is één van de grootste teeltgebieden voor prei. Onze winters zijn niet extreem koud, waardoor de prei op het veld kan blijven staan en dagelijks geoogst kan worden. Als echte wintergroente wordt ie vooral als soepgroente gezien, maar je kan er veel meer kanten mee uit. Een pastaschotel met spekjes en prei, prei in de wok, gecarameliseerd, gestoofd, op de grill als hapje, ... Het groene deel van de prei, het loof, kan je trouwens perfect opeten. Dat smaakt iets pittiger dan de witte stengel.

Bloemen: Amaryllis

De amaryllis is beschikbaar van september tot maart. We zitten nu dus volop het seizoen! De meest voorkomende kleuren zijn rood, roze, wit en zalmkleurig. Maar er bestaan ook tweekleurige varianten. Meestal zitten er 4 à 6 kelkvormige bloemen aan de steel. Die bloeien één voor één waardoor de amaryllis 2 tot 3 weken mooi blijft. Dat is redelijk lang voor een snijbloem. De prijs varieert van 2,5 euro tot 4,5 euro, afhankelijk van de soort en het aantal bloemen.

Tip!

Krult het einde van de steel omhoog? Snijd 'm mooi recht af en plak een stukje tape rond het einde van de steel. De holle stelen hebben vaak de neiging om te breken onder het gewicht van de bloemen. Steek daarom een plantenstok in de holle steel en ga voor een hoge vaas die voldoende ondersteuning geeft.

Fruit: Golden Delicious en mandarijnen

Belorta laat weten dat de Golden Delicious opnieuw beschikbaar is. De appel is groen maar wordt geler naarmate hij rijper wordt. Ook de smaak verandert door het rijpingsproces. Heb je liefst een pittige, fris zure appel, dan eet je 'm best meteen op. Mag het wat zoeter zijn, dan laat je 'm best wat geel worden.

Bayram, de fruitboer uit Gent, verwijst graag nog naar de Sinterklaas-periode en haar mandarijntjes. Ze zijn momenteel zeer smaakvol en zitten boordevol vitamines. 

Vis: Schommelende prijzen

We zitten in de aanloop naar de eindejaarsperiode en daarin kan er heel wat gebeuren wat betreft de visprijzen. Zo verwacht Vera bijvoorbeeld dat de prijs van de garnalen de komende weken zal stijgen, met het oog op die eindejaarsperiode.

Vera benadrukt dat de detailhandel geen vat heeft op die schommelende prijzen. "We zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Dat aanbod hangt enerzijds af van de weersomstandigheden. Maar het kan bijvoorbeeld ook dat een producent beslist om met één distributeur in de hele Benelux te werken. Hierdoor worden alle groothandelaars verplicht om met die ene distributeur in zee te gaan. Hierdoor ontstaat er een extra schakel in de distributieketen, en dat moet de consument uiteraard betalen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!