Het boodschappenlijstje van 25 oktober: bloemkool, lelies en kleine tarbot

vrijdag 25 oktober 2019 - 07:00
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Groente: pompoenen en bloemkool

Er zijn nog steeds pompoenen in overvloed. Glenn van Belorta deelt een paar leuke, alternatieve recepten. "Koop deze week zeker eens een spaghettipompoen. Het vruchtvlees valt na het garen in sliertjes en is daarom een ideale vervanger voor pasta. Van een butternut kan je bijvoorbeeld ook lasagnebladen maken. De hokkaido pompoen is misschien de makkelijkste: die moet je zelfs niet schillen! En vergeet zeker niet de échte Halloween-pompoen voor je deur te zetten."

Geen fan van pompoen? Ga dan voor bloemkool. "Die zijn prijs-kwaliteit op dit moment fantastisch", vertelt groenten- en fruitboer Bayram. "Bloemkoolsoep, bloemkool in de oven, of met witte saus: dat kan toch zo goed smaken!"

Fruit: kiwi's en Kanzi appels

Ze komen van ver, maar zijn overheerlijk dit moment: Nieuw-Zeelandse kiwi's. "Ze bestaan in het groen en geel, maar probeer zeker ook eens de rode variant", zegt Bayram. "Die zijn nog iets fijner van smaak. Maar wacht niet te lang, want rode kiwi's zijn maar een paar weken verkrijgbaar."

Iets lokaler vind je nu volop de Kanzi appel. "Perfect voor zoetebekken", vertelt Glenn van Belorta. "Je kan ze perfect gebruiken om appelmoes of appeltaart mee te maken, maar je kan ze ook in een slaatje verwerken voor een frisse toets."

Vis: kleine tarbot

"De grote spelers slaan nu al massaal tong in voor tijdens de feestdagen", legt Vera van vishandel Steloy uit. "Daardoor gaat de prijs enorm de hoogte in. Je kiest nu beter voor de kleine tarbot: die kost vaak maar de helft en is minstens even lekker!" Er bestaan 'eenpersoonsvissen' van ongeveer 500 gram, maar ook 'grotere' kleine tarbotten van zo'n 2 kilo, perfect voor meerdere personen. Je kan ze op dezelfde manier klaarmaken als een tong.

Bloemen: lelies

Volgens Mathias van 'Blik in 't groen' past de lelie in elk interieur. "Er bestaan 3 soorten: bij de Aziatische en Oriëntal lelies staan de bloemknoppen naar boven gericht. De Aziatische variant geurt niet, de oriëntaalse geurt heel sterk. De derde soort, de klassieke 'Longiflorum', heeft horizontale knoppen en een zoete geur."

Het stuifmeel van lelies kan wel voor vervelende vlekken zorgen. Je kan de meeldraden er voorzichtig uit trekken of knippen. "Maar hangt er toch wat stuifmeel op je broek of mouw, gebruik dan zeker geen water om 't te verwijderen. Een droog borsteltje of wat plakband werkt 't beste!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!