Het boodschappenlijstje van 29 november: duurzame tomaten, wortels in alle kleuren en tongschar

vrijdag 29 november 2019 - 09:00
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Groenten: Tomaten uit belichte teelt en Belgische wortels

Is het een goed idee om deze tijd van het jaar tomaten in mijn winkelmand te leggen? Wel als je kiest voor Belgische tomaten uit de belichte teelt. Het zijn tomaten die bij ons in de serres via LED-verlichting de nodige 'zonuren' krijgen.

Daarmee maak je volgens Belorta een klimaatvriendelijke beslissing: "Naast de duurzame keuze voor LED-verlichting, bespaar je ook op de zogenaamde 'food-miles' van tomaten die uit bijvoorbeeld Spanje geïmporteerd worden." En dat is ook gunstig voor de prijs: "Tomaten in de winter waren vroeger aan de duurdere kant, dat is nu minder het geval." 

Hoewel tomaten eerder gelinkt worden aan zomerse gerechten, past de groente ook perfect in een winterse ovenschotel. De belichte teelt in ons land ziet er trouwens zo uit: 

Belichte tomaten teelt - Belorta

Oranje, geel of paars: maak deze week ook zeker eens wortels van eigen bodem klaar. Er is niet veel smaakverschil tussen de verschillende kleuren, maar het ziet er wel leuk uit op je bord.

Fruit: Jonagold-appel en granaatappels

De Jonagold-appel heeft de voorbije zomer heel wat zonuren gekregen met een mierzoete smaak als gevolg. Hierdoor is hij ideaal om zelf een appellikeur te brouwen:

  • Vul een oude, glazen fles met een sterke drank (bv: wodka of vermout)
  • Voeg de appels toe en kruid eventueel bij met zoethout, anijs, ...
  • Zet de fles op een koele plek en schud het goedje elke dag door elkaar

Op het einde van de week kan je genieten van je zelfgemaakte appellikeur. Hoera!

Granaatappels uit Spanje of Turkije zijn deze week ook een goede keuze. Prijs/kwaliteit heel interessant en een echte vitaminebom!

Vis van de maand: tongschar

December staat voor de deur, tijd voor een nieuwe vis van de maand dus! De tongschar is een platvis. Z'n naam doet vermoeden dat hij een zeetong is, maar hij is een schar of een schol. Niet te verwarren met een schartong, dat is wél een tongsoort! De tongschar is dan wel geen tong, je kan 'm toch zo bereiden. Bakken, pocheren, stoven, ... Zijn smaak is wel wat delicater, dus pas op met overheersende kruiden en groenten. 

Naast een zachtere smaak heeft de tongschar ook een zachter prijsje. Hét budgetvriendelijke alternatief voor zeetong dus? In theorie wel, maar dan moeten ze wel voorradig zijn tijdens de eindejaarsperiode. Dat is jammer genoeg nooit een zekerheid.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!