Het boodschappenlijstje van 6 december: hulst, makreel & paarse spruiten

donderdag 5 december 2019 - 12:23
paarse spruiten
De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Groenten: Spruiten

Belorta raadt aan om deze week een echte, winterse groente aan te kopen: spruiten. "Ze blijven de hele winter op het veld en worden altijd duurzaam en lokaal geteeld. Qua prijs echt een goede koop momenteel", zegt Glenn. In een spruit zit trouwens nóg meer vitamine c dan in een sinaasappel

Niet iedereen is fan van spruiten, vooral kinderen hebben een afkeer van de groente. Belorta geeft daarom de tip om eens te gaan voor de 'broertjes' van de spruiten: de paarse variant of de flower sprouts. De paarse spruit is, zoals de naam het al doet vermoeden, een gewone spruit maar dan in het paars. De flower sprout is een combinatie van een spruit en boerenkool. Het zijn kleine kropjes met een paars groene kleur. De smaak van de flower sprout is een combinatie van beide groenten.

Vis: Makreel en regenboogforel

Vera van vishandel Steloy heeft net voor de dure eindejaarsperiode nog een paar budgetvriendelijke vissoorten gespot. Eén daarvan is de makreel, een vis vol gezonde vetten. "Die vetten kan je nu met de vrieskou echt wel gebruiken. Het verwarmt ons", zegt Vera.

Een magere, maar ook budgetvriendelijke tegenhanger is de regenboogforel. Deze soort wordt al heel lang gekweekt in de Ardennen. "Gekweekt betekent een constante aanvoer, dus deze soort is niet onderhevig aan prijsschommelingen.

Fruit: Migo peer en mango

Volgens Belorta is de migo peer een ideaal stuk fruit om mee te nemen onderweg. Hij heeft een stevig vruchtvlees en verliest zo weinig sap. Je zal er dus volgens Belorta minder mee smossen

Bayram zet een meer exotische fruitsoort in de kijker, de mango uit Peru. Die is momenteel heel zoet van smaak en smelt bijna op je tong. Voor het klimaat is de mango een minder goede keuze natuurlijk.   

Ilex bessen

Ilex bessen, ook gekend als hulstbessen, zijn in november en december volop verkrijgbaar. Ze kunnen 30 centimeter tot wel één meter lang zijn, vol met kleurrijke bessen. De meest voorkomende kleur is rood, maar je vindt ze ook in het crème, geel, oranje en zalm. Combineer ze met amarylissen in een hoge vaas of in je kerstkrans of -bloemstuk. Ilex bessen blijven ook enige tijd mooi zonder water te krijgen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!