Het dierenuitvaartplan: een goed alternatief om de kosten te drukken?

vrijdag 22 mei 2020 - 08:30
Je kan je overleden huisdier laten cremeren, maar dat kost veel geld.  Jessica uit Sint-Lievens-Houtem betaalt ruim 750 euro voor de crematie van haar hond. Om de kosten te drukken kan je sinds kort kiezen voor een dierenuitvaartplan. Maar wat is dan het verschil met een dierenverzekering?

Crematies steeds populairder

Huisdieren krijgen alsmaar vaker een persoonlijk afscheid. Dierenarts Inge Van de Vannet uit Brugge merkt dat veel baasjes vragen naar een crematie: "Een huisdier wordt echt wel beschouwd als een deel van het gezin. Bijna 75% van de mensen in onze praktijk die hun huisdier verliest, kiest voor een crematie". 

Vlaanderen telt intussen dertien vergunde dierencrematoria. Daar kunnen mensen terecht met hun huisdier om er afscheid te nemen. Na de crematie heb je de optie om een urne of andere extra's aan te schaffen. De mogelijkheden zijn intussen eindeloos.

Bijna 75% van alle baasjes laat zijn huisdier cremeren.

Inge Van de Vannet, dierenarts

Onverwachte kost

De kost van een crematie kan hoog oplopen. De meeste crematoria werken met vaste tarieven. "De kostprijs wordt bepaald door het gewicht van het dier. Hoe zwaarder het dier, hoe meer je betaalt", zegt Joyce Boden van het dierencrematorium Amicitia in Sint-Truiden. Vaak sterft een huisdier plots en dan is zo’n crematie een onverwachte kost.

Joyce merkt dat er steeds meer vraag is naar een gespreide betaling: “Mensen vertellen ons regelmatig dat ze hun huisdier absoluut willen cremeren, maar dat het voor hun financieel niet haalbaar is om dat bedrag volledig te betalen. Ze willen dus graag in schijven betalen”. Daarom biedt het crematorium nu een dierenuitvaartplan aan. "Het is een spaarplan waarbij je zelf de termijn van afbetaling kiest. Eens je de kost van de crematie hebt bereikt, stop je met betalen."

 

Een crematie kost veel geld, maar dankzij een uitvaartplan kan je gespreid betalen.

Joyce Boden, dierencrematorium

Uitvaartplan of verzekering?

Een dierenuitvaartplan maakt het mogelijk om de crematie van je huisdier af te betalen, maar het is geen verzekering. Een verzekering voor je huisdier geldt voor alle kosten die je hebt terwijl je huisdier nog leeft: dierenartskosten bijvoorbeeld. Je betaalt maandelijks een bedrag zo lang het dier leeft. Hoe ouder het dier wordt, hoe meer je maandelijks betaalt. Het risico dat je dier dan ziek wordt, is namelijk groter. Je blijft ook betalen tot je huisdier sterft.

Een verzekering dekt ook niet alle kosten die je voor je huisdier maakt, zo valt een castratie of sterilisatie bijvoorbeeld niet onder je verzekering. Het bedrag dat je verzekering terugbetaalt, is ook niet eindeloos. De meeste verzekeringen betalen jaarlijks 1000 tot 2000 euro terug, afhankelijk van de gekozen formule.

Ten slotte kan je bij je verzekering niet meer terecht wanneer je huisdier sterft, want dan houdt de verzekering op. De kosten voor de crematie worden dus niet vergoed. Daar sta je zelf voor in.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!