Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Het EPC – wat ben je ermee?

wo 21 mei - 6:00

Het EPC of energieprestatiecertificaat is nu al 5 jaar verplicht. Maar wat is het eigenlijk waard, dat certificaat?

Het energieprestatiecertificaat of EPC is intussen al 5 jaar verplichte kost voor wie een woning verhuurt of verkoopt. Maar is het altijd een échte afspiegeling van het energiepeil van een huis?

Niet realistisch

Elk jaar laten ruim 100.000 mensen een EPC-attest opmaken en dat kost hen gemiddeld 200 à 300 euro. EPC is dus ‘big business’. Maar nogal wat luisteraars stellen zich vragen bij de score op het EPC-attest van hun nieuwe woning.

Lynn ontdekte bijvoorbeeld dat er helemaal géén dak- en spouwmuurisolatie in haar huis zit, zoals het attest beweerde. Nu moet ze er zelf voor opdraaien – een kost van ruim 5000 euro.

En Lorette uit Hasselt kocht een appartement met de wel heel lage epc-waarde van 82, maar ondervond dat de vensters niet goed sluiten en dat het bovendien slecht geïsoleerd is.

Foutje

Het verloop van een EPC-keuring ligt nochtans vast in een protocol: de erkende keurder is verplicht om ter plaatse te komen om een aantal vaste parameters te beoordelen.

In de regel moet hij een visuele controle uitvoeren, maar dat lukt niet voor alles. Spouwmuurisolatie bijvoorbeeld is moeilijk te controleren. Voor dat soort zaken baseert hij zich op facturen.

De deskundige moet alles ingeven in een computersysteem en een fout is daarbij nooit uitgesloten. Volgens energieconsulent Luc Dedeyne merken controleurs hun fouten soms te laat op, maar zetten ze die niet recht omdat ze dan een boete riskeren van 500 euro.

Nog iets aan te doen?

Vermoed je dat het EPC van je woning niet klopt? Je kunt klacht indienen bij het VEA. Als na hun onderzoek blijkt dat de score fout is, leggen ze de controleur een administratieve boete op van 500 euro. Als eenzelfde controleur meermaals in de fout gaat kan hij geschorst worden.

Daar steek je als klant helaas niet veel mee in je zak: in het beste geval krijg je een verbeterd attest. Dikke pech als de epc-waarde voor jou een belangrijke aankoopfactor was. Als je de aankoop ongedaan wil maken, of op z’n minst een schadevergoeding wil, zal je naar de rechtbank moeten stappen.

Elektrische verwarming gebuisd

Ronny uit Heverlee kreeg in 1988 van de overheid een aanmoedigingspremie om z’n huis elektrisch te verwarmen, en z’n huis wordt daar vandaag voor afgestraft in het EPC. Accumulatieverwarming betekent dat je score in één klap 2,5 keer slechter wordt. Nochtans ligt z’n energiefactuur helemaal niet hoog.

Het is daarom aan te raden om je verbruiksfactuur bij de hand te houden als je je woning verkoopt of verhuurt. Zo kan je aan de koper of huurder de werkelijke kost bewijzen. Een slechte EPC-waarde betekent dus niet altijd een hoog verbruik.

Juiste verwachtingen

Beschouw het EPC dus niet als een voorspelling van het werkelijke verbruik van een woning. Het dient als objectief instrument om de energieprestatie van verschillende woningen met elkaar te vergelijken. Het houdt trouwens ook geen rekening met het aantal bewoners, hun gebruiksgedrag of kwaliteit van de installatie.

Maar de waarden op het EPC moeten natuurlijk wel kloppen. Check daarom altijd zelf de parameters die de controleur ingebracht heeft in de software. Als je vermoedt dat er iets niet klopt, laat dat dan HIER zelf weten aan het Vlaams Energieagentschap.

Hier lees je meer over het EPC.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet