Het geheim van de lekkerste nougat

maandag 13 mei 2019 - 08:30
Enkele heerlijke stukken nougat
Nougat, het snoepje dat weerwerk biedt in je mond. Heerlijk! Maar niet alle merken krijgen een goeie score van de 100 proevers.

Top 5: 

  1. Patrimoine Gourmand (Cora/Match) - 13,20 euro/kg 
  2. Oxfam (Wereldwinkel) – 20,00 euro/kg 
  3. Lonka ‘pinda’s en vruchten’ (Albert Heijn) - 6,90 euro/kg 
  4. Carlier ‘nougat zacht’ (Colruyt) - 10,32 euro/kg  
  5. Delhaize ‘krokante nougat’ – 23,18 €/kg  

Montélimar 

  • Het recept van nougat is al heel oud: zelfs in het Byzantijnse Rijk kwam het snoepje al eens op tafel. 
  • De bakermat van de nougat zoals we hem nu kennen is de stad Montélimar in Frankrijk 
  • Daar wordt winnaar Patrimoine Gourmand ook gemaakt.  
  • Maar dat wil niet zeggen dat alle nougat die daarvandaan komt goed scoort bij het panel.  
  • De nougat van Delhaize komt ook uit Montélimar, en die eindigt laatste. 
  • De producenten in en rond Montélimar gebruiken namelijk verschillende recepten. 

Zoet, zoeter, zoetst!

  • Het geheim van de winnaar is volgens Annick Verween duidelijk
  • Patrimoine Gourmand bevat 58,4 gram suiker per 100 g. Dat zijn bijna 10 klontjes, het hoogste gehalte van alle merken.  
  • De nougat van Delhaize bevat de minste suiker: 49,5 gram per 100g.  
  • Die van Delhaize bevat wel het meeste vet (bijna 25%) en daardoor ook de meeste calorieën. 

Het origineel

  • Van de 5 geteste merken leunt Patrimoine Gourmand het dichtst aan bij het originele nougat-recept, met 30% amandelen en 19% honing.  
  • Ook al zijn er verschillen, de werkwijze om nougat te maken is altijd dezelfde.  
  • De producenten warmen suiker en glucosestroop op in water en mengen dat met stijfgeklopt eiwit.  
  • Die brij mixen ze met noten en laten alles langzaam afkoelen.  
  • Er komt ook een laagje ‘ouwel’ op (eetpapier of hostiepapier). 
  • De ouwel zorgt ervoor dat de buitenkant minder plakkerig is en maakt het korstje iets krokanter eens de nougat is afgekoeld. 

En de variaties op het recept 

  • Lonka is het enige merk dat geen hostiepapier gebruikt.  
  • Het is ook de enige met fruitsmaak: Lonka wordt gemaakt in Nederland, en daar mengen ze al eens gekonfijt fruit in nougat.  
  • Dat mag trouwens ook, want het recept van een traditionele nougat schrijft alleen voor dat er noten moeten in zitten. Andere extra’s zijn optioneel. 
  • Niet alle producenten gebruiken echter dezelfde noten.  
  • Patrimoine Gourmand, Carlier en Delhaize doen het met amandelen, Oxfam met amazonenoten en Lonka met pinda’s 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!