Hét moment om je lening te laten herzien?

vrijdag 12 april 2019 - 08:46
De rente op onze spaarboekjes blijft historisch laag en ook dit jaar zal die nog niet gaan stijgen. Dat is slecht nieuws voor ons spaargeld, maar goed nieuws voor wie een lening wil. Voor wie al een lening heeft, is het misschien het ideale moment om die te laten herzien?

De rente is al lange tijd aan het zakken maar staat nu echt op het bodemtarief, veel lager kan ze niet meer worden. Zo klinkt het alvast bij Michaël Van Droogenbroeck, hij is de Geldexpert van VRTNWS.

Als je enkele jaren geleden dus een lening bent aangegaan is het zeker de moeite om die te laten herzien. Voor die herziening betaal je een herbeleggingsvergoeding. Maar als je lening al enkele jaren loopt en je hebt ze de voorbije jaren nog niet laten herzien, zal de balans zeker positief zijn. 

Heb je een jaar of anderhalf jaar geleden al een herziening gedaan van je lening zal het verschil minder groot zijn. De rente staat namelijk al een tijdje laag. Maar vraag het gerust na bij je bank, want wie weet loont het toch nog.

Het makkelijkste is om een herziening te laten doen bij de bank waar je lening loopt. Daar zal je de minste kosten hebben, enkel de herbeleggingsvergoeding van 3 maanden zal je dan moeten betalen. Je kan uiteraard ook je licht opsteken bij een andere bank die je mogelijke een interessanter voorstel doet. Weet dan wel dat daar nog andere extra kosten bijkomen zoals notariskosten bijvoorbeeld. Ga dus zeker de totaalsom na!

Lage rentes, dure woningprijzen

Wie dus op dit moment een woning koopt en daarvoor een lening aangaat zal dus kunnen lenen aan een lage rente. Maar er is ook een keerzijde aan die medaille. Want omdat veel mensen nu een lening willen aangaan zijn de woningprijzen ook de hoogte in gegaan. Je zal dus een lage rente betalen, maar een hoge woningprijs. Michaël Van Droogenbroeck ziet trouwens niet meteen verandering in deze situatie. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!