Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Na meer dan 20 jaar is het langverwachte stookoliefonds een feit: "Ook wie sanering al liet uitvoeren, komt in aanmerking"

do 31 mrt. - 7:02

Net geen jaar geleden beloofde federaal energieminister Tinne Van der Straeten dat het langverwachte stookoliefonds er zou komen. Vandaag is het eindelijk zover: 'Promaz' start op 1 april 2022. Het fonds ondersteunt mensen met een lekkende stookolietank bij de sanering van hun bodem. "We betalen facturen tot 200.000 euro terug. Dit is echt een doorbraak", zegt de minister bij De Inspecteur op Radio 2.
© Foto: Canva

Moeilijke bevalling 

Al ruim 20 jaar wachten heel wat mensen met een lekkende stookolieketel op verlossend nieuws. Nu is het er eindelijk.

"Er was inderdaad lange tijd een welles-nietesspelletje tussen de regeringen en de stookoliesector", zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten. "Niets om trots op te zijn, want we weten dat zo'n 10.000 mensen met grote financiële kopzorgen zitten, want een bodemsanering is enorm duur. Nu is er eindelijk een oplossing gekomen voor die duizenden getroffen Belgen."

Het fonds treedt vanaf 1 april 2022 in werking. Iedereen met een lekkende stookolietank kan een dossier indienen via de website van Promaz.

Niet twijfelen. Dien je dossier in, ook als je de kosten al maakte.

— Tinne Van der Straeten, Federaal energieminster

In totaal krijgen zo'n 10.000 Belgen te maken met bodemverontreiniging door stookolie. “Zonder bodemsaneringsfonds moeten eigenaars zelf de dure factuur ophoesten, waardoor veel lekken niet werden gemeld", zegt Van der Straeten. "Dat is uiteraard een ramp voor het milieu."

Dat het fonds er nu komt, is volgens de minister dan ook een uitstekende zaak. "We pakken een grote milieuramp aan én bieden een oplossing voor de duizelingwekkende factuur die veel mensen boven het hoofd hing.”

Helemaal gratis?

Wil je aanspraak maken op een tussenkomst van het fonds? Dan betaal je een administratieve kost van 30 euro. "In vergelijking met de kostprijs van een sanering is dat een laag bedrag", zegt de minister. "De gemiddelde factuur voor de opruimwerken bedraagt 50.000 euro, maar bij sommigen loopt dat bedrag nog veel hoger op."

Het fonds betaalt saneringsfacturen terug tot 200.000 euro", zegt Van der Straeten. "In totaal wordt er 512 miljoen euro vrijgemaakt om de historische vervuiling aan te pakken. Twijfel dus niet, er is geen enkele reden meer om te wachten met het indienen van je dossier."

En als je de kost al maakte?

Vorig jaar deed Rudy uit Diest al zijn verhaal al bij Inspecteur. Hij moest voor de sanering van z'n voortuin 100.000 euro ophoesten uit eigen zak. Verhalen als dat van Rudy hebben zeker bijgedragen tot het besef dat er dringend een oplossing moest komen voor het probleem.

"Ook Rudy zal zijn kosten terugbetaald krijgen", stelt Van der Straeten gerust. "Het fonds werkt met terugwerkende kracht. Iedereen die de gevolgen van zijn lekkende stookolietank al heeft aangepakt, kan de factuur van de sanering terugbetaald krijgen. Het gaat in totaal om zo'n 6.000 gevallen."

Het fonds geeft voorrang aan woningen in gebieden met kwetsbare natuur. "Die dossiers worden prioritair behandeld," zegt de minister. "Logisch ook: daar is de milieuschade het grootst. Het gaat hier om een stille milieuramp, waarbij we de meest dringende gevallen eerst willen aanpakken."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet