Hoe een kerstboom kopen?

vrijdag 28 november 2014 - 13:44
Hoe een kerstboom kopen?
De sint moet nog komen, jawel, maar vanaf nu staan de kerstbomen ook al klaar. Welke keuze moet je nu maken?

De sint moet nog komen, jawel, maar vanaf nu zie je bij bloemenwinkels en tuincentra overal de bomen buiten staan. Van klein naar groot, van dun tot dik, van groen over grijs tot

wat blauw. Welke keuze moet je nu maken? De Inspecteur stelde een panel samen van enkele professionals met onder meer een bloemist die zelf zijn bomen kweekt, een zaakvoerder van een tuincentrum en een grote kweker van kerstbomen.

Welke soort?

De Nordmann is erg in, maar er zijn ook nog andere soorten waarop je kan terugvallen als je zeker wil zijn van een lange houdbaarheid. De Servische spar en de Blauwspar bijvoorbeeld of de Fraserspar.

Welke prijs?

En dan een gevoelig onderwerp; want bij Ikea en dit jaar ook via Dag Allemaal kan je sparen voor een goedkope kerstboom. Wat moet je betalen voor een kerstboom? Het panel experten geeft toe dat kerstbomen in winkels hoog

lijken, maar je moet weten dat zo’n boom al gauw 10 jaar lang opgroeit, sommige bomen zelfs tot 16 jaar. Al die tijd worden die bomen verzorgd en nemen ze plaats in, dus die prijs heeft een reden. Bomen uit Scandinavië zijn ook duurder door de transportkosten.

Acties zoals de goedkope bomen bij Ikea of Dag Allemaal noemt één van de experten ‘concurrentievervalsing’. Hij vergelijkt het met de goedkope mosselen in een Ikea-restaurant. Daar kan je gewoon niet tegenop. Wie daar zijn boom wil kopen, mag dat uiteraard doen, zegt hij nog, al is de kwaliteit van de bomen niet altijd zo hoog. Nog een andere expert zegt dat je voor een bos bloemen die een week meegaan toch ook soms 20 euro betaalt, waarom is 50 euro voor een hele maand dan veel?

Hoe vers?

Het ergste aan een verse kerstboom, is dat die nog voor de kerst zijn naalden verliest, en daarom is het ook belangrijk om na te gaan hoe vers een kerstboom is. Want onze

bloemist, tuincentrum-houder en kweker waarschuwen voor bomen die niet meer zo vers zijn. België is een belangrijk exportland van kerstbomen, er worden er elk jaar zo'n miljoen uitgedaan, en dat kan niet allemaal in één week. Sommige bomen die vanaf nu in de winkels komen, zijn al vanaf oktober uit de grond gehaald of afgezaagd. En als die dan in je warme woonkamer komt, gaat die dus sneller naalden verliezen. Hoe kan je zeker zijn van een verse boom die lang houdt?

Hoe verser de boom, hoe meer dat de taken buigen. Ook moeten de naalden blinken, ze mogen niet dof zijn. En voldoende water geven. Een gezaagde boom moet je net als bloemen in water zetten. Wie een boom in pot heeft, ook elke dag een beetje water geven.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!