Hoe gezond is het om te koken met een airfryer?

dinsdag 12 december 2017 - 08:04
Airfryers, oftewel heteluchtfriteuses, zijn gigantisch populair. De toestellen worden massaal verkocht. Als je calorieën telt, is een airfryer een goed idee. Al bak je er best niet elke dag je aardappelen in.

Welk toestel kies ik? 

De verkoop van Airfryers zit in de lift. En dat is een understatement. Uit cijfers van testaankoop blijkt dat de verkoop van airfryers het afgelopen jaar met 87% gestegen is! Tussen september 2016 en augustus 2017 werden er in ons land 92.017 airfryers verkocht. Dat is veel!

Uit de vergelijkende test van Testaankoop blijkt dat Philips op dit moment de beste airfryers produceert. SEB, dat andere bekende merk, scoort behoorlijk maar niet goed genoeg om Philips het vuur aan de schenen te leggen. En FriFri, de producent die in 2007 als eerste een heteluchtfriteuse op de markt bracht, is helemaal verdwenen. FriFri legt zich opnieuw toe op de verkoop van gewone friteuses.

Je kan alle resultaten van de test vinden op de website van Testaankoop. 

"Een airfryer is een goed alternatief voor de klassieke friteuse. Je gebruikt automatisch véél minder vet." 

Tanja Callewaert, diëtiste

Een airfryer = minder calorieën

Als je calorieën telt, is een airfryer een geweldig toestel. Je gebruikt automatisch minder vet. En omdat een airfryer een soort convectieoven is, kan je er meer dingen in klaarmaken dan enkel frietjes. Diëtiste Tanja Callewaert is grote fan. "Ik ben zoals iedereen begonnen met frietjes maar ondertussen maak ik ook vlees en groenten klaar in mijn airfryer."

Sommigen vinden de smaak van de frietjes uit een airfryer niet lekker. Tanja Callewaert kan die reactie begrijpen, maar ze nuanceert het wel. "Uiteraard smaken frietjes uit de frituur helemaal anders. Die smaak kan ook niet hetzelfde zijn. Het is maar wat je verwacht." 

Een airfryer = ook acrylamide

 

  "Ook als je bakt met een airfryer wordt er acrylamide gevormd. Elke dag aardappelen uit de airfryer eten, is daarom geen goed idee.

  Professor toxicoloog Jan Tytgat

  De laatste maanden is er veel te doen om acrylamide. Dat is een natuurlijk bioproduct dat ontstaat bij het bakken of frituren van zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals frietjes, chips, brood en toast. Aangezien acrylamide ontstaat bij het verhitten, ontstaat de stof ook als je een airfryer gebruikt. 

  • Overdrijf dus niet! Volgens toxicoloog professor Jan Tytgat is er geen enkel probleem als je één keer per week gefrituurd eet. Maar elke dag aardappelen bakken in een airfryer, vindt hij een slecht idee. 
    
  • Zet de temperatuur niet te hoog. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer acrylamide er gevormd wordt. Professor Tytgat raadt dan ook aan om je airfryer niet te hard te zetten. Probeer zoveel mogelijk te bakken op 120°.  
    
  • Was je aardappelen op voorhand. Hoe minder zetmeel er aan je aardappelen kleeft voor ze gebakken worden, hoe beter. 

  Aanbevelen via mailSturen via mail

  het gezegd heeft!