Hoe kan ik besparen op mijn brandstofverbruik?

dinsdag 2 oktober 2018 - 10:00
De dieselprijs heeft een nieuw record: vandaag kost een liter diesel 1,609 euro. Aan de prijs kunnen we weinig veranderen. Maar hoe kan ik toch besparen op mijn brandstofverbruik?

De dieselprijzen swingen de pan uit. Aan die hoge prijs kunnen we niet veel doen. Maar we kunnen natuurlijk wel besparen op ons brandstofverbruik. Hier mijn tips:

Energiezuiniger rijden

We kunnen energiezuiniger gaan rijden. Jan De Strooper, coach in veilig en zuinig rijden bij opleidingscentrum Drivolution, legt uit hoe we dat kunnen doen:

  • Schakel snel naar een hogere versnelling en rijd steeds in de hoogst mogelijke

Om brandstof te besparen is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar een hogere versnelling schakelt. Voor diesel is dat maximaal 2.000 toeren. Wist je dat voor de meeste auto’s een snelheid van 70 of 80 kilometer per uur in de hoogste versnelling perfect haalbaar is? Schakel daarom zo veel mogelijk naar de hoogst mogelijke versnelling.

  • Rij met een gelijkmatige snelheid

Rij aan een constante snelheid. Je cruise control of je begrenzer kunnen je hierbij helpen. Het is niet alleen zuiniger maar ook veiliger voor andere bestuurders. 

  • Neem je bocht voorzichtig

Schat je bocht goed in door ver te kijken, laat je gaspedaal tijdig los en doseer je remkracht.

  • Controleer regelmatig de bandenspanning

Een foute bandenspanning kan gevaarlijk zijn en tot meer brandstofverbruik leiden. Door een te lage spanning kan de wagen onvoorspelbaar worden in de bochten. Het bespaart je 2 à 3% brandstof. 

  • Motor uit bij langere haltes

We staan vaak langer stil dan we denken tijdens een rit met de wagen, denk maar aan stoplichten of in de file. In de plaats van stationair te draaien en brandstof te verbruiken zonder dat de auto beweegt, laat je het start-stopsysteem beter altijd werken. Het rendeert bijna onmiddellijk. Geen start-stopsysteem? Het loont om de motor zelf stil te leggen als de stop langer duurt dan 20 seconden.

  • Rol uit 

Laat bij het vertragen tijdig het gaspedaal los en ga niet meteen op de rem staan. Zo kan je op de motor remmen en uitrollen zonder te ontkoppelen. 

  • Al goed bezig op vlak van rijstijl? Maak het dan ook niet te koud of te warm in je wagen

De warme zomer is misschien wel voorbij, maar de ‘Indian summer’ kan nog wel even aanhouden. Lekker warme temperaturen zijn natuurlijk fijn, maar niet altijd zo aangenaam als je terug naar het werk moet. Probeer toch de airco - of tijdens de winter de verwarming - niet te veel te gebruiken. Ze verbruiken immers meer brandstof dan je denkt. Doe liever je trui of jas uit of trek er net eentje extra aan als het kouder wordt.

Carbu.com

Ga op zoek naar de voordeligste brandstofprijs! Via deze website kan je verschillende tankstations in jouw buurt gaan vergelijken. Zo weet je meteen waar je het voordeligst kan tanken.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!