Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe komen ze toch aan mijn emailadres?

ma 4 sep. - 5:40

Het enige wat écht helpt tegen ongewenste mails in je inbox? Zorg dat ze jouw mailadres niet te pakken krijgen. En dat is moeilijker dan het lijkt.
Eerste Hulp Bij Ongewenste Mail

We strooien onze persoonlijke gegevens nog te vaak in het rond. Een online wedstrijd, een petitie, je emailadres dat open en bloot op je website staat… Voor je 't weet zit het in een spamlijst en raakt het er nooit meer uit.

’t Is trouwens niet alleen spam: je krijgt waarschijnlijk ook nieuwsbrieven van webshops waar je ooit iets kocht. Of mails van communicatiebureaus met ‘interessante aanbiedingen’ voor zonnepanelen, waterontharders of investeren in vastgoed. Of je hebt al spijt dat je ooit ‘De Roze Doos’ aanvroeg, nu je jaren later nog altijd reclame in je inbox krijgt.

Klinkt het bekend in de oren? Je bent niet de enige. Meer nog: zelfs mensen die hun gegevens nérgens achterlaten krijgen soms toch ongewenste mail in de bus. Internetexpert Rudi Vansnick en online-marketingspecialist Clo Willaerts geven daarom enkele tips.

 

Let op met…

 

Campagnes en wedstrijden

Heel wat (wedstrijd)mails zijn er enkel op gericht jouw gegevens te pakken te krijgen, en dan nog het liefst in combinatie met andere informatie over jezelf. Een gratis reis of voucher, een actie van de krant… Als je  de kleine lettertjes niet leest, kan je mailadres doorverkocht worden aan derden. Dat kan trouwens evengoed gebeuren als je online je stem uitbrengt voor pakweg een talentwedstrijd op televisie.

 

Facebook

Om een Facebookprofiel aan te maken moet je een emailadres opgeven. Vanaf dan staat dat in de profielgegevens in je browser en kan iedereen met een beetje digitaal inzicht die gegevens bemachtigen dankzij enkele welgemikte cookies.

 

LinkedIn

Sluwe gebruikers weten het: op LinkedIn kan je makkelijk het adresboek van je contacten exporteren. Het zou niet de eerste keer zijn dat één van jouw contactpersonen die functie misbruikt. Niks makkelijker dan alle contacten in één keer toevoegen aan het mailbestand van je werkgever. In één klap veel meer abonnees op de nieuwsbrief en goeie punten van de baas...

 

Apps

Je smartphone weet meer over jou dan je denkt. Om de app te gebruiken heb je meestal een mailadres nodig. Bovendien kent de app zelf vaak je persoonlijke voorkeuren. De makers van een datingapp weten bijvoorbeeld dat je single bent, en naar welk type partner je op zoek bent. Privacywetgeving, zeg je? Die apps worden vaak gemaakt in het verre buitenland, en daar gelden vaak niet dezelfde strenge regels als in Europa.

 

Officiële instanties

Onlangs een bouwvergunning aangevraagd? Misschien zal je dat merken aan je inbox. Als je je aanvraag indient komen je gegevens namelijk terecht in een online databank. Er zijn mensen die ze verzamelen en aanbieden aan aannemers of bedrijven. En die bestoken je vanaf dan met ‘interessante bouwinformatie’, ook al heb je daar niet om gevraagd.

 

Gratis wifi

Even snel inloggen op het gratis wifi-netwerk in een fastfoodrestaurant of luchthaven? Als ze je emailadres vragen is de kans groot dat het daarna doorverkocht wordt. Je geeft daar trouwens zelf de toestemming voor. Maar je bent je daar alleen van bewust als je de algemene voorwaarden leest. En wie doet dat nu…

 

De nieuwsbrief van je vereniging

Als lid van een sportclub of een vereniging ontvang je geregeld de nieuwsbrief. Goedbedoeld natuurlijk. Maar zie je bovenaan in de mail alle geadresseerden staan? Vraag dan om die voortaan in “BCC” te zetten (Blind Carbon Copy). Anders hoeft er maar één ontvanger een steek te laten vallen, en de hele groep komt in een spamlijst terecht.  

En uiteraard is het ook geen goed idee om kettingmails door te sturen naar iedereen in je adressenbestand, maar dat wist je hopelijk al.

 

 

Tips

 

Als je nog geen tweede emailadres hebt, dan is dit het moment om het aan te maken!

  • Je officiële account (bijvoorbeeld van je provider) gebruik je voor mailverkeer met betrouwbare partijen. Dus: vrienden en familie, mensen die je kent.
  • Neem er ook een gratis emailadres bij (Gmail, Hotmail, Yahoo…) dat je opgeeft als je je gegevens elders achterlaat. Bijvoorbeeld: wedstrijden, klantenkaarten of instanties die je niet (persoonlijk) kent.

 

Wees hoedanook altijd voorzichtig en check de instantie waar je je emailadres achterlaat. Als je eerst achterhaalt om wie het precies gaat, zit er achteraf minder vaak vervelende email in je postbus.

En last but not least: lees de kleine lettertjes voor je ergens op OK klikt. Leuk is anders, maar het kan je een boel frustratie besparen.

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet