Hoe komt smurfenijs aan zijn blauwe kleur?

woensdag 8 september 2021 - 08:55
Er zijn twee manieren: met synthetische smurf of met smurf afkomstig van algen.

Synthetische kleurstoffen

De synthetische kleurstoffen die toegevoegd worden zijn briljantblauw en patentblauw. Die kleurstoffen zijn in sommige landen verboden omdat ze ongezond zouden zijn, maar bij ons zijn ze wel toegelaten. Het zijn E-nummers, fabrikanten mogen ze volgens de Europese normen gebruiken.

Een alternatief om blauw te maken is het kleurend levensmiddel spirulina. Dat is een algenconcentraat. Je kan er ook groene kleurstof van maken.

Natuurlijke kleurmiddelen

Het is een trend in de voedingsindustrie om meer en meer natuurlijke kleurmiddelen te gebruiken, vandaar dat spirulina opgang maakt. Maar om een mooi smurfenblauw te verkrijgen heb je er meer van nodig dan van de synthetische kleurstoffen. En er is ook minder van voorradig, waardoor het een duurder product is.

Andere kleuren

Ook ander ijs krijgt zijn kleur van synthetische kleurstoffen of van kleurende levensmiddelen, bijvoorbeeld pistache-ijs. Dat is niet groen van de pistachenoten, want die geven een bruine kleur. Zelfs vanille wordt soms wat geler bijgekleurd om een groter ‘vanillegevoel’ te geven. Maar chocolade-ijs met echte chocola is van nature bruin genoeg. Daar hoeft een ijsmaker geen synthetisch kleursel bij te doen.

Zelf je ijs maken? 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!