Hoe lang kan je mayonaise bewaren?

donderdag 1 augustus 2019 - 08:08
Is het nu 1 maand of 6 maanden? En is die mayo daarna nog veilig te eten?

José Nolmans uit Tongeren heeft in haar frigo heel wat koude sauzen, zoals mayonaise en cocktailsaus staan, met daarop verschillende boodschappen over de houdbaarheid. De ene keer leest ze op de verpakking 'na opening koel bewaren', op andere merken leest ze dan weer 'na opening nog 1 maand houdbaar in de koelkast'. Dat is soms een verschil van zes maanden! Hoe lang mag ze die geopende sauzen nu bewaren? En vooral: hoe lang mag ze er nog van eten zonder dat ze ziek wordt?

De Inspecteur trok met die vraag naar 2 sauzenproducenten: Devos-Lemmens en La William. Bij Devos-Lemmens lezen we op de fles ‘na opening koel bewaren’ en dat wil dus zeggen dat je die mayonaise mag opeten tot de houdbaarheidsdatum die op de fles staat. Koel bewaren raden zij aan om het schiftingsproces uit te stellen.

La William zet op zijn flessen ‘na opening nog 1 maand houdbaar in de koelkast’. Zij garanderen dus een perfecte smaak tot 1 maand na opening, nadien kunnen zij dat niet meer garanderen. Op de vraag of je van hun mayonaise ziek wordt als je er nadien nog van eet, durven ze niet echt uitspraken te doen.

Gezond verstand

Professor Voedingstechnologie Koen Dewettinck legt uit. "Het vetgehalte bij beide flessen mayonaise zal zonder enige twijfel gelijk zijn, 80 procent. Maar de conserveermiddelen en de stabilisatoren die ze gebruiken kunnen verschillen, en dat kan dus ook een invloed hebben op de houdbaarheid." De smaakkwaliteit, zoals ook de bedrijven zeggen, zal inderdaad afnemen na opening van de producten. "Maar vaak kan je dergelijke producten nog gebruiken na de houdbaarheidsdatum. Gebruik je gewoon je gezond verstand! Staat er schimmel op of hangt er een geurtje aan? Niet opeten! Koel bewaren is heel belangrijk bij producten die al geopend zijn. Dat zal de houdbaarheid drastisch verlengen." Moet je vaak sauzen weggooien? Ga dan in de toekomst gewoon voor een kleinere verpakking!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!