Hoe weet je of de fiets die je op een tweedehandssite koopt niet gestolen is?

maandag 4 november 2019 - 08:20
fietsendief
Fietsendieven maken gretig gebruik van tweedehandssites om gestolen fietsen te verkopen. Maar hoe weet je dat het een gestolen fiets is? Oliviers Sels van KING fietsen in Leuven geeft tips.

Tips om je niet te laten bedotten bij aankoop van een tweedehandsfiets online  

Je bent op zoek naar een tweedehandsfiets en je vindt je droomfiets op  tweedehands.be, ebay, marktplaats.nl of Facebook marketplace?  De meeste verkopers zijn nog altijd eerlijk maar helaas zitten er ook oplichters tussen. Dus wees waakzaam!      

  • Vraag altijd zoveel mogelijk gegevens van de verkoper: naam, adres, telefoonnummer, emailadres, desnoods ook een kopie van zijn of haar identiteitskaart.  Let ook op als de aanbieder in het buitenland blijkt te wonen.  
  • Spreek af bij de verkoper thuis. Als de verkoper je vraagt om af te spreken op de hoek van een straat, als je zijn telefoonnummer niet krijgt en je kent zijn adres niet, dan klopt er waarschijnlijk iets niet.   
  • Vraag naar de originele aankoopfactuur van de fiets. Aanvaard geen gekribbeld papiertje. Let op, sommige fietsendieven maken zelfs aankoopfacturen na, met een hoofding die er verdacht echt uitziet.  
  • Inspecteer de fiets. Is hij overschilderd of is het framenummer weg gefreesd? Dan is de kans groot dat het een gestolen fiets is.   
  • Let op de prijs. Als de fiets te goedkoop is, is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Maar soms vragen dieven ook hoge prijzen voor de gestolen fietsen. Vooral dure vouwfietsen zoals Brompton worden gestolen en tweedehands verder verkocht, maar ook dure mountainbikes en elektrische fietsen.
  • Volg je gevoel: als je denkt dit is raar, dan is het waarschijnlijk ook raar.   

Het is al meermaals gebleken dat dat nagemaakte facturen zijn van fietsenwinkels dus dat ze gewoon de hoofding namaken en er nep framenummers opzetten. Dus ze gaan daar redelijk ver in, die fietsdieven.  

Olivier Sels van KING fietsen in Leuven

Wat doe je als je denkt dat je toch een gestolen fiets hebt gekocht?   


Je kunt het best melden aan de politie. Geef zoveel mogelijk gegevens van de oplichters door zodat de politie een dossier kan opmaken. Hou er wel rekening mee dat de fiets in beslag kan genomen worden. Dan ben je je geld en je fiets kwijt.  
Let op, als je rondrijdt met een fiets die gestolen blijkt te zijn en geseind is en je wordt tegengehouden door de politie ben je zelf verdacht.   

Als je fietsdieven aan het werk ziet, verwittig dan meteen de politie  

De fietsdieven zijn vaak goed georganiseerd. Ze werken soms met kniptangen of slijpschijven en gaan snel te werk. Meld het altijd aan de politie als je iets verdachts ziet.   

Voor alle duidelijkheid, ik denk dat er heel veel fietsen eerlijk te koop staan op tweedehands.be of op ebay maar bij een bepaald type vouwfietsen, zeker die Brompton fietsen, denken we dat 1 op 2 die worden aangeboden gestolen zijn.

Olivier Sels van KING fietsen in Leuven

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!