Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe weiger je een erfenis vol schulden?

vr 23 feb. - 8:42

Een opmerkelijke noodkreet van Gitte: haar familie raakt maar niet af van de schulden van haar vader. Is daar dan echt niks tegen te doen?
Gitte Claes lanceerde een emotionele open brief

Sukkelstraat zonder einde

Gitte Claes had al 20 jaar geen contact meer met haar vader toen die in augustus overleed. Hij koos ervoor om met de noorderzon te verdwijnen en verzeilde in een sukkelstraat zonder einde.

De man liet na z'n dood een enorme schuldenberg achter voor z'n erfgenamen. Ja, de familie van Gitte verwierp de erfenis, en toch blijven de brieven maar komen. Onbetaalde facturen van het ziekenhuis, kosten van een schuldsaldoverzekering, brieven van de belastingsdienst... er komt geen einde aan de stroom. En de bijkomende kosten stapelen zich op.

De familie is dus in een vicieuze cirkel terechtgekomen: Gittes kinderen, neefjes en nichtjes krijgen vroeg of laat ook de rekening gepresenteerd.

 

 

We deden afstand van de erfenis, maar telkens weer moet je een bewijs van afstand doorsturen, gaan de brieven naar de advocaat, want er komen interesten bij... Instanties blijven proberen.Het staat in het Staatsblad dat wij afstand deden.Nu zijn we bezig met onze kinderen. Zij zijn de volgende in lijn.

— Gitte Claes

Rompslomp bijna onvermijdelijk

Advocaat Guillaume Deknudt kent het probleem maar al te goed. Nogal wat mensen krijgen ermee te maken.

"Die brieven op zich kan je niet tegenhouden", zegt hij. "Sommige schuldeisers blijven nu eenmaal proberen om hun geld te recuperen. Zelfs al is de informatie in het Staatsblad verschenen, dan nog is het onvermijdelijk dat je met die rompslomp te maken krijgt"

  • Breng in de eerste plaats alle formaliteiten in orde: Doe afstand van de erfenis bij de notaris, zodat je finaal niet gehouden wordt de schulden te betalen.
  • Wees als erfgenaam bovendien ook extra voorzichtig: "Als je de nalatenschap verwerpt, laat op geen enkel moment uitschijnen dat je ze wél aanvaardt, door bijvoorbeeld bepaalde materiële zaken aan te nemen."

 

Laat je verwerping registreren bij de notaris.

Laat je verwerping registreren bij de notaris.

En m'n kinderen?

Ook al heb jij de erfenis verworpen, op een dag komen toch jouw erfgenamen in het vizier. Dat gebeurt eigenlijk al op het moment van de weigering, ze hoeven zelfs nog niet volwassen te zijn.

Meester Deknudt: "Daar is helaas niks aan te doen: als de ouder de erfenis verwerpt komen de kinderen automatisch in de plaats. Die hebben in principe nog geen keuze gemaakt over aanvaarding of verwerping van de nalatenschap"

De (klein)kinderen moeten de erfenis dus op hun beurt ook verwerpen. Het is dus belangrijk dat je de formaliteiten ook voor hen in orde brengt. Als je kind minderjarig is, dan kan een verwerping enkel beslist worden met een machtiging van de vrederechter.

 

Boedelbeschrijving: goed idee?

Om hun kinderen die last te besparen, kiezen sommige ouders ervoor de erfenis te aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving, ook wel 'beneficiaire aanvaarding' genoemd.

Dat wil zeggen dat je de erfenis alleen aanneemt wanneer je er voordeel kunt uit halen. De schulden kunnen dan niet hoger oplopen dan de totale baten van de erfenis.

Dat klinkt mooi, maar er zijn ook een aantal (fiscale) risico's aan verbonden. Bovendien is je keuze onherroepelijk. Laat je dus goed informeren over alle voor- en nadelen als je zo'n beneficiaire aanvaarding overweegt!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet