Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe wordt de prijs in de kringwinkel bepaald? "Doorgaans 10 à 20 procent van de nieuwprijs maar zeldzame spullen zijn duurder"

ma 22 feb. - 9:22

Hoe bepalen kringwinkels hun prijzen? De Inspecteur van Radio 2 wil weten of dat volgens bepaalde regels gebeurt. Er is geen vaste prijszetting maar kringwinkels proberen wel om zo veel mogelijk afspraken te maken over prijzen.
© Canva

Ludo uit Lanaken wil onlangs een boek kopen voor 3,50 euro in de kringwinkel. Aan de kassa moet hij plots 17 euro betalen, 5 keer zo veel dus. "Want", zo zegt de winkelverantwoordelijke, "er zitten een aantal zeldzame postzegels in en dus is het duurder." Ludo is ontzet. Hij vindt het niet kunnen dat de prijs zomaar verandert. Het verhaal van Ludo is gelukkig zeldzaam. Dat blijkt al snel uit een belronde van De Inspecteur. Hij contacteert verschillende tweedehandswinkels en die laten allemaal weten dat spullen op voorhand geprijsd worden. 

Het verhaal van Ludo zet De Inspecteur wel aan het denken. Hij wil weten hoe de prijs in de kringwinkel wordt bepaald.

Sociale tewerkstelling en hergebruik zijn prioriteit

Het doel van de kringwinkel is niet om winst te maken. De kringwinkel is er in de eerste plaats om tweedehandsspullen een tweede leven te geven en ze tegen een betaalbare prijs te verkopen. Een kringwinkel haalt z'n inkomsten voor een deel uit verkoop maar de winkels krijgen ook subsidies van de Vlaamse overheid. De kringwinkels vallen onder de koepelorganisatie Herwin. 

We proberen we de prijs laag te houden, zodat iedereen bij ons terecht kan maar het is ook opletten voor opkopers die zelf winst willen maken

— Eva Verraes, directeur Herwin

Directeur Eva Verraes vertelt dat de inkomsten worden gebruikt om de toekomstige werking te garanderen. "Alle inkomsten gaan integraal naar onze twee doelstellingen: hergebruik van spullen aanmoedigen én sociale tewerkstelling om werknemers hun eigen tempo ervaring te laten opdoen." De kringwinkel is dus ook belangrijk voor sociale tewerkstelling. "Kringwinkels bieden het personeel verdere kansen op de arbeidsmarkt", aldus Verraes.

Algemene richtlijn: 10 à 20% van de nieuwprijs

Herwin is dan wel de overkoepelende organisatie. Het staat elke kringwinkel vrij om zelf de prijzen te bepalen. "Dat is een bewuste keuze", zo vertelt de directeur van Herwin. "We leggen de doelstellingen op maar geen verplichte prijzen. Er is een algemene richtlijn die stelt dat spullen verkocht worden aan 10 à 20 procent van de nieuwprijs. Maar dat is dus niet meer dan een richtlijn. Kringwinkels mogen spullen ook duurder of goedkoper verkopen." Sommige kringwinkels werken samen in een regionale cluster en dan worden de prijzen wel overkoepelend bepaald. 

Herwin probeert als organisatie om werknemers van de kringwinkel zo goed mogelijk te ondersteunen om een prijzenbeleid te hanteren. "We bieden cursussen en handleidingen aan de werknemers om vertrouwd te geraken met onze werking", zo zegt directeur Verraes. Al is dat vooral mooi in theorie. In de praktijk teren kringwinkels vooral op de ervaring van werknemers om kennis over prijszetting door te geven. Het is ondertussen van 2014 geleden dat er nog eens een cursus gegeven werd en ook de handleiding voor prijszettingen is verouderd, zo leert De Inspecteur tijdens zijn belronde naar de kringwinkels zelf. 

Sowieso is de prijszetting een moeilijke evenwichtsoefening. "We proberen we de prijs laag te houden, zodat iedereen bij ons terecht kan om spullen te kopen. Maar we moeten ook opletten dat spullen niet gekocht worden door opkopers die op die manier zelf winst willen maken", besluit Verraes. 

Prijzen variëren

De Inspecteur leert uit zijn belronde dat prijzen voor alledaagse producten relatief gelijklopend zijn. De meeste kringwinkels vaste prijzen voor basisartikelen zoals kledij, servies, glazen, boeken en kleine decoratieartikelen. 

In een aantal kringwinkels, voornamelijk in Vlaams-Brabant en Antwerpen scannen ze boeken om de prijs te bepalen. Op die manier zien medewerkers hoeveel het boek nieuw kost in de boekhandel. Het boek wordt dan verkocht voor 20 of 30 procent van die prijs. In de regio Zuid-Oost-Vlaanderen worden boeken vooral per gewicht verkocht. Er is een vaste prijs van 1 euro per kilogram. Er zijn ook winkels die boeken prijzen op basis van uiterlijke kenmerken zoals een zachte of harde cover, het aantal pagina’s en de populariteit van het boek.

Voor grotere spullen zoals meubels is het moeilijker om vaste prijzen te hanteren. Een tweepersoonszetel kost in de ene kringwinkel 20 euro en in de andere 30 kilometer verderop 60 euro. Dat komt enerzijds omdat er een groot verschil is in kwaliteit, slijtage, design en model. Anderzijds heeft het ook te maken met de regionale ligging. Een zetel voor één persoon verkoopt beter in een studentenstad dan op het platteland, omgekeerd kunnen tuinmeubelen in een plattelandsregio dan weer meer kosten.

Directeur Verraes van Herwin benadrukt dat het een utopie is om te denken dat er ooit een eenduidige prijszetting komt. "De goederen die wij binnenkrijgen zijn heel divers. Dat maak het heel moeilijk om er een vaste prijs op te plakken."

Antiek, brocante of vintage is duurder 

Alledaagse spullen van een prijs voorzien is al uitdagend genoeg. Het wordt pas echt moeilijk als het gaat over speciale of zeldzame spullenFrederick De Paepe is winkelcoördinator van kringwinkel ’t Rad in Noord-West-Vlaanderen. Hij vertelt dat het er vooral op aankomt om die goederen te herkennen zodat ze via een andere weg verkocht kunnen worden. 

"We proberen zeldzame spullen al in het depot apart te houden. Alle spullen worden namelijk eerst gecontroleerd en gesorteerd vooraleer ze in de winkel terecht komen. Als we vermoeden dat er een object is dat speciaal of zeldzaam is, dan gaan wij bijkomend prijzenonderzoek doen. Ofwel gaan we op het internet op zoek naar een realistische prijs ofwel doen we een beroep op kenners." 

Te dure dingen verkopen in een kringwinkel heeft een averechts effect, je jaagt mensen weg

— Frederik De Paepe, winkelcoördinator

Volgen De Paepe is het belangrijk om dure dingen niet zomaar in de kringwinkel te verkopen. "Als je dure dingen in de winkel te koop zet, schrikt dat sommige mensen af. En dat willen we niet. We kiezen er bewust voor om duurdere spullen via andere kanalen te verkopen. Tijdens speciale 'Vintage dagen' bijvoorbeeld of in onze aparte designwinkel 'Blijzaak'. Die winkel hebben we twee jaar geleden geopend. We verkopen er speciale spullen die te duur zijn om in de gewone kringwinkel te verkopen."

Ook andere kringwinkels zoeken naar manieren om brocante, vintage en antiek via andere kanalen te verkopen zodat de echte kringwinkel in de eerste plaats een plek blijft waar je betaalbare tweedehandsspullen vindt. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet