Hoe zwaar mag je een aanhangwagen laden?

zaterdag 5 oktober 2019 - 08:45
De wetgeving rond aanhangwagens is niet altijd even makkelijk. We zetten de belangrijkste zaken even op een rijtje!

Maximum Toegelaten (Sleepbare) Massa

Een aanhangwagen kan vaak meer gewicht aan dan je wagen feitelijk mag trekken. Stel dat je aanhangwagen 2000 kg aankan (Maximum Toegelaten Massa), maar je wagen mag maar 1400 kg trekken, dan moet je je aan dat laatste cijfer houden!

Die 1400 kg is in dit geval de maximaal toegelaten sleepbare massa (MTSM) die je wagen aankan. Dit cijfer vind je vaak in de boorddocumenten van je wagen. Wanneer je wagen gekeurd is als trekkend voertuig (wat verplicht is van zodra je wagen is uitgerust met een trekhaak), vind je de MTSM op het keuringsbewijs van je wagen terug. Dit geldt zowel voor een geremde aanhangwagen als een aanhangwagen die niet met een rem is uitgerust. Ook op het gelijkvormigheidsattest of het COC-attest kan je deze informatie terugvinden.

Als je wagen nog niet gekeurd is als trekkend voertuig of je vindt het cijfer niet onmiddellijk terug op de andere boorddocumenten, kan je de berekening ook zelf maken. Zoek het identificatieplaatje van je auto, je vindt het vaak terug in de vorm van een sticker op de binnendeur van je auto of op het plaatje onder de motorkap. Het eerste getal dat je ziet, is de maximaal toegelaten massa, MTM. Dit is de massa (gewicht) van een rijklaar voertuig zonder de chauffeur, passagiers en vervoerde goederen.

Het tweede getal dat je ziet is een groter getal. Het is de maximaal toegelaten massa van de sleep, MTMS. Dit is het gewicht dat je auto en een aanhangwagen (beide geladen met bestuurder, passagiers en goederen) samen maximaal mogen wegen. Trek vervolgens de MTM (het eerste getal) af van de MTMS (het tweede getal). De uitkomst is het gewicht dat je auto maximaal mag trekken, de maximaal toegelaten sleepbare massa, of MTSM.

Wanneer dit een getal van meer dan 750 kg betreft, moet de aanhangwagen wel uitgerust zijn met een rem.

Laadvermogen van de aanhangwagen

Als je 1400 kg mag trekken met je wagen, dan betekent dat niet dat je effectief 1400 kg op je aanhangwagen mag laden. Je moet rekening houden met het tarragewicht, het lege gewicht van je aanhangwagen. Dat tarragewicht kan je vaak vinden op de website van de constructeur.

Je maakt dan de volgende berekening: maximaal toegelaten gewicht van de aanhangwagen (MTM) – het tarragewicht van de aanhangwagen = gewicht dat je mag laden. Voorbeeld: 1400 kg (MTM) – 372 kg (tarra) = 1028 kg (toegelaten lading)

Verzekering

Je laat best je wagen en je aanhangwagen apart verzekeren. Verzeker je aanhangwagen voor het maximum toegelaten gewicht. Dan kan je hem ook altijd koppelen aan een wagen die méér kan trekken. Als je je aanhangwagen uitleent aan een buur, vergeet dan zeker niet om de verzekering te verwittigen. Mocht er iets gebeuren, zijn zij op de hoogte.

Rijbewijs

Een rijbewijs B is voldoende als je het MTM van de auto en het MTM van de aanhangwagen samen (het MTMS) minder dan 3,5 ton is. Anders heb je een rijbewijs BE nodig. Er bestaat wel nog een tussenoplossing wanneer je MTMS meer dan 3500 kg bedraagt en minder dan 4250 kg. In dit geval kan je door een aantal uur les te volgen in een erkende rijschool, zonder het afleggen van een rijexamen, een code op je rijbewijs krijgen (96), en mag een sleep (auto + aanhangwagen) met een MTM tot 4250kg besturen.

Aanhangwagen in het buitenland

Je aanhangwagen meenemen naar het buitenland kan, zolang hij conform is aan de Belgische wetgeving. Wat snelheidsregels betreft zijn er wel verschillen per land. Informeer je dus grondig voor vertrek!

Te onthouden

MTM = Maximaal Toegelaten Massa
MTSM = Maximaal Toegelaten Sleepbare Massa
MTMS = Maximaal Toegelaten Massa van de Sleep
Sleep = Trekkend voertuig (bijvoorbeeld personenwagen) met daaraan een aanhangwagen
Tarra = Leeg gewicht

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!