Hondenkapsalons mogen 11 mei weer open

donderdag 7 mei 2020 - 13:00
Hoe zit het nu met de hondenkapsalons? Hoe lang moet je Maltezer of de poedel van je buurman nog als een schaap rondlopen? Er was nogal wat twijfel over. Maar nu is er duidelijkheid: vanaf maandag 11 mei mogen ze de deuren weer openen.

Wetenschapsjournalist Koen Wauters redeneerde vorige week als volgt: ‘Een hondenkapsalon is een winkel. Winkels mogen open op 11 mei, dus ook de hondenkapsalons mogen open op 11 mei.' Toch was ook hier twijfel over: "Volgens Unizo, de Corona Infolijn en vele plaatselijke burgemeesters wordt verwacht dat wij onder 'contactberoep' vallen. Dat wil zeggen dat wij pas op 18 mei open gaan en niet op 11 mei”, laat een hondenkapster weten.

Als je een hond moet kappen, heb je geen rechtstreeks contact met mensen. Dat is dus anders dan een gewone kapper die het haar van mensen knipt. Maar binnen de sector zijn daar dus verschillende visies over. Luisteraar Marijke, die zelf een hondenkapster is, zegt: "We zijn geen kapsalons en werken niet aan mensen, maar we zijn ook geen winkel. We zijn voor vele rassen wel essentieel."

Definitieve beslissing: 11 mei

Vandaag komt er eindelijk een definitief antwoord op vraag: trimsalons voor dieren mogen maandag 11 mei de deuren weer openen. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist en is nu ook bevestigd door het kabinet van minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V). De dierenrechtenorganisatie GAIA reageert tevreden. "Als de sluiting verlengd werd, zou dit geleid hebben tot ernstige gezondheidsproblemen."

In maart sloten naast de kappers ook de trimsalons voor dieren. GAIA drong erop aan om die snel weer te openen, aangezien de vereiste sociale afstand perfect bewaard kan blijven mits een goede organisatie van het werk. De organisatie kreeg heel wat klachten, zowel van trimmers als van bezorgde baasjes. Dierenartsen konden vaak niet helpen.

Dierenverzorging is essentieel

"Zonder goede verzorging worden dieren geconfronteerd met vele, vaak pijnlijke problemen: ingegroeide nagels, pyodermie en vachten die uitgroeien tot pijnlijk viltplakkaten, hotspots en andere huidaandoeningen, vuil in de ogen en oren met als mogelijk gevolg pijnlijke ontstekingen", zegt GAIA-directeur Ann De Greef. "Dat ze nu weer open mogen, is een goede zaak, maar wat ons betreft hadden ze nooit volledig gesloten mogen worden. Het gaat echt niet om een esthetische, maar vaak om een noodzakelijke behandeling."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!