Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoog of laag gewicht, iedereen krijgt dezelfde dosis van het coronavaccin

wo 27 jan. - 7:45

Het coronavaccin roept veel vragen op. Wetenschapsjournalist Koen Wauters van VRT NWS zorgt bij De Inspecteur voor de antwoorden.
© Canva

Altijd dezelfde dosis

Frank Stollenwerk vraagt zich terecht af of iedereen een even grote dosis nodig heeft van het vaccin. "Want er zijn mensen die 110 kg wegen, maar evengoed mensen van 40 kg. Misschien kan men wel nog meer dosissen uit één flesje halen wanneer er magere mensen gevaccineerd worden?"

“Op zich een goed idee,” vindt Koen Wauters. Maar er is een eenvoudig antwoord op de vraag waarom iedereen dezelfde dosis krijgt. “De vaccins werden enkel getest met die dosis, en wetenschappers weten dus enkel dat de vaccins met die dosis werken.

Dat is trouwens de regel bij vaccins. “Altijd geldt: éénzelfde dosis voor iedereen. Er loopt nu wel onderzoek naar de vaccinatie van kinderen. Voor hen wordt de dosis eventueel wel aangepast.

Hoe ‘vegan’ is een vaccin?

Er komen ongeruste reacties van veganisten: het vaccin zou getest worden op dieren en ook dierlijke bestanddelen bevatten.

“Klopt,” zegt Koen. “Vaccins zijn in principe niet ‘vegan’ in de ruime betekenis van het woord. Ze zijn altijd eerst getest op dieren, bijvoorbeeld op hamsters. Die dierenproeven zijn ook wettelijk verplicht.”

Wat de ingrediënten betreft, liggen de zaken iets anders. “Bij de werkzame stof is er een onderscheid tussen de verschillende types. De mRNA-vaccins, Moderna en Pfizer, zijn 100% synthetisch. Maar de vaccins van Astra-Zeneca en Johnson&Johnson kunnen dierlijke resten bevatten. Er wordt dan een beroep gedaan op kalverserum. Je kunt dus sporen van kalvercellen vinden."

De vaccins van Astra-Zeneca en Johnson&Johnson kunnen dierlijke resten bevatten

— Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Koen merkt op dat bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Veganisme aanraadt om je toch te laten vaccineren. "De definitie van veganisme is: ‘een levenswijze waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden’."

“Het veganisme laat dus de ruimte om toch te kiezen voor een niet-veganistisch product wanneer het niet mogelijk is om voor een alternatief te kiezen, en wanneer het noodzakelijk is. Vaccins behoren dus tot de uitzonderingssituaties waarbij het noodzakelijk is en er geen 'vegan' alternatieven beschikbaar zijn. Al kan iedere veganist daarin zijn eigen afweging maken.”

‘95% doeltreffend’

Ronny De Wetter hoort dat een vaccin 95% bescherming biedt. "Wil dat dan zeggen dat 5% van de gevaccineerde mensen totaal niet beschermd is tegen de ziekte?"

“Dat klopt”, zegt Koen. “Uit grootscheepse tests blijkt dat wanneer 100 mensen gevaccineerd zijn en in aanraking komen met het virus, 95 van hen niet besmet of ziek worden, maar 5 personen wel.”

Toch is er voor die 5 personen een voordeel aan de vaccinatie: “Ze worden minder ziek. In de test zijn er bijvoorbeeld geen overlijdens aan covid-19 geweest bij de gevaccineerden. Dat was helaas wel zo bij de mensen die het placebo kregen”.

Geen enkel vaccin biedt 100% bescherming. Daarom zullen nog een hele tijd de basismaatregelen (afstand houden, bubbels, mondmaskers…) blijven gelden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet