Hou de kauw uit je schouw: moet ik een rooster laten plaatsen op mijn schoorsteen?

donderdag 9 januari 2020 - 08:30
Bertrand krijgt een brief van een firma die zegt dat ze in zijn straat roosters op de schouwen gaan komen zetten omdat er kauwen in de buurt gespot zijn. Dat zijn van die mooie, zwarte vogels die soms gigantische nesten kunnen maken in je schouw en op die manier brand of CO-vergiftiging kunnen veroorzaken. Maar Bertrand heeft zelf nog geen kauwen zien rondvliegen. Dus: is zo'n rooster geldklopperij of een goed idee?

Waar kan je kauwen vinden? 

Overal. In elke Vlaamse gemeente zijn er kauwen aanwezig. Dus dat je er zelf nog geen hebt zien vliegen, is geen garantie dat ze niet plots hun nest zouden kunnen maken in jouw schoorsteen. Het is trouwens niet zo dat ze enkel nesten bouwen in schoorstenen die buiten gebruik zijn, want de kauw maakt pas zijn nest in het voorjaar, op het moment dat de verwarming op vele plaatsen al wat minder of zelfs helemaal uit staat. 

Niet alle schoorstenen lopen risico

Kauwen hebben zo hun voorkeuren. Ze houden het meest van ouderwetse, brede schoorstenen met ruwe randen aan de binnenkant. Dat wil niet zeggen dat je ze niet kan tegenkomen in smallere schouwen, maar een aluminium buis van 10 cm doorsnede loopt weinig tot geen risico. Om er zeker van te zijn dat je geen kauwennest in je schoorsteen krijgt kan je er een stevig rooster over (laten) zetten. Dat kan zelfs interessant zijn als je elk jaar, vlak voor het stookseizoen je schouw laat vegen. Want een nest weghalen is vaak een langer (en duurder) werkje dan het plaatsen van zo'n rooster. 

Een rooster op je schouw? Nu het perfecte moment! 

Kauwen zijn een beschermde diersoort. Dat wil zeggen dat als je een nest ontdekt in het voorjaar, terwijl er eitjes of jongen inzitten, je dat net niet mag (laten) weghalen of er geen rooster mag (laten) overheen zetten. Het broedseizoen van de kauw loopt ruwweg van maart tot september. Dat maakt nu, in de winter, het perfecte moment om preventief zo'n rooster te plaatsen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!