Huis kopen of huren met zonnepanelen? Hierop moet je letten!

donderdag 3 oktober 2019 - 08:16
Nu de woonbonus binnenkort wordt afgeschaft ben jij misschien ook aan het kijken om een huis te kopen of te verkopen. Maar hoe zit dat met die zonnepanelen die daar op liggen?

Huren

  • Wanneer je een huis huurt met daarop zonnepanelen, moet jij als huurder het prosumententarief betalen
  • Je maakt geen aanspraak op (een deel van) eventuele groenestroomcertificaten, die zijn voor de eigenaar.
  • De eigenaar kan en mag de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen verkopen aan zijn huurder.
  • De eigenaar kan het verplichte onderhoud van de zonnepanelen overlaten aan de huurder. 
  • Je moet sowieso ook nog een contract aangaan met een reguliere energieleverancier, want anders heb je geen stroom wanneer de zon niet schijnt. 

Let dus goed op en zorg dat er goeie afspraken worden opgenomen in het huurcontract! Want een installatie die veel meer stroom opwekt dan jij kan verbruiken kan qua prosumententarief duurder uitvallen voor de huurder dan gewoon netstroom gebruiken. Als de eigenaar beslist om de opgewekte stroom aan de huurder door te verkopen, moet daarvoor een prijs per eenheid afgesproken worden. Dat moet een prijs zijn die in de lijn ligt van de prijzen op de markt. (bvb dezelfde prijs als jouw reguliere leverancier). Meestal zal een verhuurder echter de huurprijs ietsje hoger zetten en verder de huurder "gratis" laten genieten van de stroom die opgewekt wordt door de zonnepanelen. 
Zorg dat er ook duidelijk in het huurcontract staat die moet instaan voor het onderhoud van de zonnepanelen. 

 

Kopen

Wanneer je een huis met daarop zonnepanelen wil kopen/verkopen heb je 3 opties

Je (ver)koopt het huis, de zonnepanelen én eventuele groenestroomcertificaten erbij

Dit is de gemakkelijkste en meest gebruikte optie. Je (ver)koopt het huis met alles erop en eraan en de groenestroomcertificaten gaan vanaf de verkoop van het huis mee over naar de nieuwe eigenaar. Het enige wat je moet doen is aangeven bij Fluvius dat de installatie van eigenaar verandert. Daarvoor vind je alle formulieren op de website van Fluvius

Je (ver)koopt het huis, maar ZONDER de zonnepanelen én eventuele groenestroomcertificaten erbij 

Je kan er als verkoper ook voor kiezen om je huis te verkopen ZONDER de zonnepanelen. Dan moet je dat wel expliciet vermelden in de verkoopsakte, want anders wordt de hele installatie gezien als een deel van het huis. Als je je volledige installatie (zonnepanelen, omvormers en de groenstroommeter) mee verhuist en terug installeert en laat keuren op je nieuwe adres, kan je gewoon verder genieten van je groenestroomcertificaten. 

  • Opgelet! Je mag niets vernieuwen/veranderen aan de installatie of ze opsplitsen/extra delen aan toevoegen anders wordt ze gezien als een nieuwe installatie en ben je je groenestroomcertificaten kwijt. 
  • Als je je installatie verhuist naar een nieuwbouwwoning of een huis waaraan een grondige renovatie is gebeurt, moet je ook opletten. Je nieuwe huis zal moeten voldoen aan de EPB normen. En daarbij kunnen je zonnepanelen helpen. Mààr! Je moet kiezen. Ofwel breng je je zonnepanelen in in je EPB dossier om de hoge normen te behalen, ofwel doe je dat niet en kan je verder blijven genieten van je groenestroomcertificaten. Maar niet beiden. 

Je (ver)koopt het huis, maar ZONDER de zonnepanelen én eventuele groenestroomcertificaten erbij mààr ze blijven wel op het dak liggen

Dit is een erg complexe situatie en zeker niet aan te raden, maar het kàn! Je kan je huis verkopen, de zonnepanelen er laten op liggen, maar tòch zelf de eigenaar blijven van de zonnepanelen en de groenestroomcertificaten die daar eventueel bij horen. Dat heet het recht van opstal
Maar je moet wel de productiemeterstanden kunnen blijven doorgeven om aan te tonen hoeveel groene stroom je zonnepanelen produceerden, terwijl die productiemeter na de verkoop in het huis van iemand anders hangt. 
Hier moet dus héél goed over nagedacht worden en héél goeie afspraken over gemaakt worden op voorhand. Het moet ook opgenomen worden in de verkoopsakte. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!