Huisbezoeken verboden voor wie nieuwe woning zoekt: 'Ik kan toch niet op straat komen te staan?'

vrijdag 13 november 2020 - 08:45
Huisbezoeken voor wie een nieuwe woning wil kopen of huren zijn voorlopig verboden. En daardoor komen veel mensen in de problemen. Want als je je oude huis al verkocht hebt, moet je op korte termijn een nieuwe woning kunnen vinden. "Nochtans kunnen bezoeken volgens mij veiliger zijn dan een bezoek aan de supermarkt", zegt luisteraar Nancy uit Ledegem.

We moeten het aantal contacten dat we hebben proberen zo laag mogelijk te houden. Daarom is het voorlopig verboden om huisbezoeken te organiseren wanneer je je woning wil verkopen of verhuren. Maar dat zorgt voor veel stress bij verschillende luisteraars van De Inspecteur.

Carine Odent kan door de lockdown geen potentiële kopers haar appartement laten bezichtigen. "De akte van mijn nieuw aangekochte woning moet echter wel binnen de 4 maanden na de compromis doorgaan. Nu tikt de tijd weg en heb ik de kans niet meer om tijdig mijn appartement te verkopen en dus geld ter beschikking te hebben voor mijn aankoop. Ik zit met de handen in het haar."

De klok tikt

Ook Nancy Naert uit Ledegem zit in een gelijkaardige situatie. "Ik heb mijn huidige woning verkocht en moet deze verlaten tegen eind 2020. Maar een nieuwe woning vinden is niet simpel." Nancy zou langer in haar huidige woning kunnen blijven, maar de nieuwe eigenaars willen ook zo snel mogelijk de sleutel. "Zij willen nog wat verbouwingswerken doen voor ze erin trekken, die afspraken zijn al allemaal gemaakt dus langer blijven is geen optie."

Oorspronkelijk wou Nancy een nieuwe woning kopen. "Maar dat plan lijkt onhaalbaar want vooraleer de nieuwe akte kan verlijden zijn we alweer maanden verder." Dus besluit ze maar een tijdelijke huurwoning te zoeken. "Maar ook dit is geen succes. Ik krijg van immokantoren een standaardantwoord dat ze geen huisbezoeken mogen organiseren."

Een huisbezoek lijkt me veiliger dan een bezoek aan de supermarkt

Nancy Naert

Coronaveilig bezoek

De immosector is er van overtuigd dat ze huisbezoeken kunnen organiseren op een coronaveilige manier. Ze hopen dan ook op een versoepeling. Ook Nancy denkt dat het veilig kan. "Als bijvoorbeeld het immokantoor de deur opent voor bezoekers en je raakt vervolgens niks aan, dan kan het toch perfect veilig verlopen? Een huisbezoek lijkt me veiliger dan een bezoek aan de supermarkt."

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele pleit ook voor een versoepeling, met aandacht voor de maatregelen natuurlijk. Maar het hangt niet alleen van hem af: vanmiddag worden daarover knopen doorgehakt.

Nancy hoopt dat er snel een oplossing komt. "Want wat als er geen oplossing kan gevonden worden? Ik kan toch niet op straat komen te staan?"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!