Huishoudhulpen en klanten reageren op maatregelen: "Na zoveel jaren kan ik mijn klanten niet laten vallen"

maandag 6 april 2020 - 12:29
Dienstenchequebedrijven krijgen een financieel duwtje in de rug van de overheid. Dat extra budget moeten ze investeren in veiligheidsmateriaal voor hun werknemers. Maar die maatregel, plus het al dan niet laten werken van huishoudhulpen, zorgt voor heel wat discussie.

Niet iedereen is blij met het extra budget dat Vlaams Minister van Werk Hilde Crevits voorziet. "Met korte handschoentjes zijn de huishoudhulpen niets", schrijft Lieve. "Alcoholgels? Echt? Woning verluchten? Komaan! Heeft Crevits al eens gezien hoe verpleegkundigen aan het werk gaan? En wij als huishoudhulpen zouden enkel handschoen en alcoholgels krijgen?"

Als ik zie hoe Rudy Vranckx naar een oorlogssituatie trekt. Laat hem eens weten dat hij enkel een dekentje zou krijgen in plaats van zijn gewoonlijke uitrusting. Hoe zou hij reageren?

Huishoudhulp Lieve

Ik kocht het nodige gerief zelf aan een woekerprijs. Sommige mensen draag ik in mijn hart. Na zoveel jaren kan ik die niet zomaar laten vallen. Zij kunnen er niet aan doen dat mijn bureau mij het nodige materiaal niet geeft.

Huishoudhulp Betty

In 90% van de gevallen poetsen we bij mensen die het perfect zelf kunnen maar te lui zijn of het niet zien zitten. Moeten wij dan onze gezondheid op het spel zetten voor een mini-loontje terwijl we verder niet eens bij onze familie mogen langsgaan? Mijn gezondheid is belangrijker dan iemand zijn huis netjes te maken!

Poetshulp Barbara

Essentieel of niet?

Extra beschermingsmateriaal of niet: heel wat mensen vragen zich af of huishoudhulpen wel essentieel zijn op dit moment. En of ze niet, zoals iedereen, beter 'in hun kot' blijven. "Ik denk dat we momenteel de gulden middenweg gaan moeten zoeken", zegt Erwin. "Begrijpen dat er mensen zijn die terug willen werken en geld verdienen maar ook begrijpen dat er klanten zijn die nu geen volk op hun erf willen. Beide kanten van elkaars probleem begrijpen dus."

Mijn huishoudhulp beschermt zich met zelfgemaakte mondmaskers en poetst niet in de ruimte waar ik ook ben. Zij wil haar cliënten niet in de steek laten. Ik heb veel respect voor haar inzet en gedrevenheid. 

Martine Heeren

Geen poetshulp momenteel. We werken van thuis uit. Dat geeft ook meer tijd om je huishouden te organiseren en rond te krijgen. Maar ze is zeker weer welkom na deze hele toestand.

Kat Leen

Wij werken ook gewoon door, net omdat wij bij hulpbehoevende mensen gaan. Eerst had ik veel schrik om iemand te besmetten maar met het nodige materiaal valt dit allemaal goed mee. De mensen zijn blij dat ze iemand zien!

Lindsey Vande Sompele

Mijn poetsvrouw is een schat van een mens. Maar net zoals met mijn andere schatten, vrienden en kinderen, wil ik graag nog even een afstandsrelatie.

Heidi Bovijn

Ik ben huishoudhulp en verplicht thuis. Maar ik heb me nooit onveilig gevoeld bij mijn mensen. Ik zou zo terug willen beginnen.

Kathy Philips

Mijn poetshulp komt nog niet. Ze moet met de trein en bus een heel traject doen. Ze is daar bang voor. Ik vind het ook niet verantwoord.

Linda Coppin

Mijn poetshulp komt om de week nu in plaats van elke week, enkel wanneer de kids hier niet rondlopen. We houden het veilig!

Beryl Van Mierlo

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!