Iedereen toegankelijk. "Toerisme voor autisme"

woensdag 28 maart 2018 - 08:15
binnenspeeltuin de Putten in Kasterlee
Provincie Antwerpen laat een stappenplan maken voor 20 attracties. Zo kunnen kinderen met autisme zich beter voorbereiden en zonder stress genieten van een speeltuin of een dierentuin.

Een stappenplan zorgt voor structuur en veiligheid


Een stappenplan brengt alles in kaart wat het kind moet weten over de attractie om zich vooraf goed te kunnen voorbereiden en niet voor verrassingen te staan.  Met foto’s, pictogrammen en teksten krijgt het kind een zo volledig mogelijk overzicht.

Voor binnenspeeltuin 'De Putten' in Kasterlee komt er bijvoorbeeld een plannetje waarop staat dat er veel drukte en lawaai kan zijn maar ook dat je er pannenkoeken kan eten en dat de schoenen uit moeten. Een kind met autisme weet zo'n dingen graag en voelt zich sneller op z'n gemak tijdens het spelen.  

Kinderen met autisme geraken ook snel overprikkeld door lawaai, felle kleuren of geuren en bruuske aanrakingen. Oordopjes meenemen helpt maar ook een stille ruimte om tot rust te komen, is welkom. 

Provincie Antwerpen is pionier

De provincie Antwerpen zal de volgende maanden 20 attracties screenen. Op basis daarvan wordt er dan een stappenplan gemaakt. Dierenpark Planckendael doet alvast mee, net zoals de Olmense Zoo, Hidrodoe,  en binnenspeeltuin de Putten in Kasterlee. 

Toerisme voor autisme wordt op 18 juni officieel gelanceerd. Wil je nu al meer weten? Ga zeker eens kijken op de website van toerisme voor autisme. 

 

stille ruimte in binnenspeeltuin

Inleefsessies over autisme

Alle kinderen zijn uniek en autisme komt bij elk kind op een andere manier tot uiting. De Vlaamse Vereniging Autisme organiseert infosessies over autisme tussen 26 en 29 maart. Je vindt meer informatie op hun website.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!