“Ik weet uit ervaring dat een refurbished laptop vaak een betere keuze is dan een nieuwe”

woensdag 21 oktober 2020 - 08:15
Een refurbisched laptop is niet alleen goedkoper, maar heeft ook nog andere voordelen
Moet jouw zoon of dochter ook verplicht een laptop aankopen in de secundaire school? En ben je ook geschrokken van de prijs? Volgens luisteraar Yves Van Hal, al jarenlang informaticaleerkracht in de derde graad, heeft een tweedehandse ‘refurbished’ laptop alleen maar voordelen.

Opgekalefaterd

De naam ‘refurbished ‘ ken je misschien uit de smartphonewereld. Het gaat om tweedehandse toestellen die voorzien worden van een aantal nieuwe onderdelen, zodat ze weer even mee kunnen.

Informaticaleerkracht Yves Van Hal, een luisteraar van De Inspecteur, koopt zelf al jaren zulke laptops.

Hij probeert ook elk jaar z'n leerlingen van de voordelen te overtuigen. "En ondanks een stevige 11 tot 13 uur informaticales per week, doen hun toestellen perfect wat ze moeten doen."

Dat komt omdat een aantal vitale functies van de computers verbeterd worden.

"Ze worden voorzien van een snellere harde schijf en extra werkgeheugen. Ook wordt de nieuwste versie van Windows wordt erop geïnstalleerd. Zo kun je weer helemaal mee en betaal je je toch niet blauw zoals bij een nieuw toestel.”

Voordelen

Refurbished toestellen hebben behalve een lagere prijs nog heel wat voordelen volgens Yves:

  • Vaak zijn het afgeschreven laptops van 3 jaar oud uit de bedrijfswereld. Die kunnen nog wel een tijdje mee.
  • Bedrijven kopen meestal toestellen uit het hogere segment omdat ze dan minder problemen moeten oplossen bij hun werknemers.
  • Die duurdere laptops zijn steviger gebouwd, wat absoluut een voordeel is wanneer je kind de laptop elke dag meezeult in de boekentas. Een nieuwe laptop uit het lagere segment heeft dat voordeel veel minder.
  • Maakt je kind de laptop toch per ongeluk stuk? Je verliest minder geld, want de investering was niet zo groot.

Hierop moet je letten

Uiteraard is niet elke refurbished laptop op de markt even goed. Als je geen kat in een zak wil kopen, let je volgens Yves best hierop:

  • Check om te beginnen of de processor snel genoeg is. Een i3-processor is het minimum voor het basisonderwijs. Om vlot mee te kunnen in het secundair heb je minstens een i5-processor nodig.
  • Kies voor een laptop waar de oude harde schijf vervangen werd door een SSD-schijf van minstens 240 GB. SSD staat voor ‘Solid State Drive’, een schijf zonder bewegende delen die minder gevoelig is voor schokken én die bovendien sneller werkt.
  • Het werkgeheugen (RAM) bedraagt minstens 4 GB en bij voorkeur 8 GB.
  • Koop een laptop alleen als je er minstens 1 jaar garantie op krijgt. Sommige aanbieders geven standaard een waarborg van 3 jaar.
  • Een zwak punt van een laptop is de batterij. Informeer er zeker naar of die ook werd vervangen.
  • Op de meeste laptops wordt standaard Windows 10 geïnstalleerd. Voor minder ga je niet. De upgrade naar de ‘pro’-versie is niet nodig.

Hou je met al die zaken rekening, dan zou je met een refurbished laptop wel 6 jaar moeten kunnen doen. Met andere woorden: je zit goed voor de volledige duur van het middelbaar.

Een degelijke laptop met i3-processor vind je al voor zo’n 250 euro. Voor een i5-laptop betaal je ongeveer 350 euro.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!