Is de audiozonnebril van Bose hét ultieme zomergadget? "De geluidskwaliteit is echt goed"

dinsdag 18 mei 2021 - 08:40
Er bestaan nu ook zonnebrillen waarmee je naar muziek kan luisteren. Audioproducent Bose heeft zo'n brillen ontworpen. Ze houden niet alleen de zon uit je ogen maar spelen dus ook muziek af in je oren. De Inspecteur laat zo'n bril testen door muziekliefhebber Elias Ysebaert. Die is aangenaam verrast.

Onlangs lanceert Bose drie nieuwe modellen audiozonnebrillen: de Tempo, Tenor en Soprano. De zonnebrillen combineren volgens de producent de bescherming en stijl van hoogwaardige zonnebrillen met de functionaliteit van premium hoofdtelefoons. 

De Inspecteur is benieuwd hoe dat werkt. Kan je echt naar muziek luisteren als de klank niet in je oren zit maar uit het beentje van je zonnebril komt? En hoe zit het met de omgeving? Heeft die last van jouw muziek als jij ligt te zonnen? 

Unieke, persoonlijke geluidservaring

Elias Ysebaert uit Oudenaarde test de audiozonnebril met veel plezier uit. "Ik ben een grote muziekfan! Ik ontdekte de bril een tijd geleden en ik ben benieuwd of die echt zo goed is als de reclame belooft." 

Elias krijgt een Tenor bril toegestuurd. "Het model is niet helemaal mijn stijl. Ik vind het montuur aan de grote kant. Het is duidelijk dat het geluid voor het merk primeert." 

En over het geluid is Elias bijzonder tevreden. "Bose noemt de ervaring zelf 'exclusive open ear audio' en dat is het effectief. Jij alleen hoort de muziek. Het lijkt alsof je oortjes in hebt maar in werkelijkheid komt de klank uit de beentjes van de zonnebril."

Het is een unieke geluidservaring met een beter basgeluid zodat muziek met diepte en in detail kan worden afgespeeld. Ondanks die bassen zouden anderen er geen hinder van ondervinden. Elias bevestigt dat. "Als ik naar muziek zou luisteren met de zonnebril op een terras, dan zal een ander daar geen last van hebben. Net omdat de technologie erop gericht is om de muziek enkel in mijn oren af te spelen.

Verborgen technologie

De producent gaat er prat op dat er een pak technologie in de bril verstopt zit. "De zonnebril bevat, maar verbergt, alle elektronica, waaronder de twee 16-mm-luidsprekers. Wat je draagt en ziet is een prachtige zonnebril", zo staat het te lezen in de perscommunicatie. 

Het lijkt alsof je oortjes in hebt maar de klank komt dus uit de beentjes van de zonnebril.

Elias Ysebaert, testkandidaat

Bellen met je zonnebril

Elias vindt dat de werking van de zonnebril zichzelf uitwijst. "Het is heel gemakkelijk om de bril te verbinden met je smartphone of een andere geluidsbron. Dat gaat via bluetooth en een app." Je kan de zonnebril bedienen door met je handen op het beentje te 'tappen'. Je moet hem dus niet afzetten om de muziek luider of stiller te zetten.  

De bluetoothverbinding zorgt ervoor dat je ook kan bellen met de zonnebril. "Heel handig als je met de auto rijdt. Als je dan de bril opzet, kan je op die manier ook handenvrij bellen." 

Een zonnebril om op te laden

Je laadt de zonnebril op met een kabeltje. Elias vindt het best een grappig idee. "Ik heb nog nooit een zonnebril gehad die je in het stopcontact moet steken." Maar hij is wel tevreden over de batterijduur. "De batterij van de zonnebril gaat ruim vijf uur mee. Dat is toch een aanzienlijke tijd om muziek te luisteren." 

9 op 10 

De audiozonnebrillen van Bose zijn niet goedkoop. Je betaalt er ongeveer 280 euro voor. Elias vindt die prijs oké. "Het is nu eenmaal zo dat je betaalt voor een merk. Maar ook een gewone zonnebril kost al snel wat geld. Hier heb je dan wel dat leuke extraatje met het geluid. Ik vind de prijs dus niet overdreven."

Indien gewenst kunnen de lenzen van alle nieuwe frames volgens Bose ook vervangen worden door lenzen op sterkte. Ze zijn al te bestellen en vanaf 24 september zijn ze te koop via Bose en geselecteerde verkopers.

Elias geeft de audiozonnebrillen een mooie score. "Ik ga voor een 9 op 10. Waarom geen 10? Dan toch omdat het model niet helemaal mijn ding is. Maar voor de geluidskwaliteit heb ik alleen maar bewondering. Het is echt straf wat Bose hier doet." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!