Is de nieuwe RoundUp wel oké?

woensdag 22 mei 2019 - 08:35
RoundUp moest uit de rekken, maar in het tuincentrum vind je de onkruidverdelger vandaag nog altijd. In dezelfde groene bussen, maar er is wel een belangrijk verschil: “Zonder glyfosaat”.

Glyfosaat is het omstreden bestanddeel van de oude RoundUp. Het is een verdelgende stof die planten doodt tot in de wortel. Het gebruik van glyfosaat is al 2 jaar verboden voor particulieren omdat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Boeren of professionele tuinders mogen het wel nog gebruiken.

Of glyfosaat echt kankerverwekkend is en in welke mate, daar is heel veel over gediscussieerd. Er is namelijk al veel onderzoek naar gedaan en de resultaten spreken elkaar soms tegen. Glyfosaat zou afhankelijk van studie tot studie 'wel', 'niet', 'misschien wel' of 'misschien niet' kankerverwekkend zijn. 

Op basis van een evaluatie van alle studies heeft de WHO, de wereldgezondheidsraad, beslist dat glyfosaat thuis hoort in de categorie 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. In dezelfde categorie zitten trouwens ook 'het eten van rood vlees' en 'het beroep van kapper'.

Nieuw ingrediënt

Omdat glyfosaat verboden is, bevat RoundUp  nu een andere werkzame stof. Meestal wordt pelargonzuur gebruikt. Dat werkt op een totaal andere manier: het verbrandt de bladeren, terwijl glyfosaat meer inwerkt op de wortels. Dezelfde groene bus, maar met een andere inhoud dus.

Volgens tuinspecialisten werkt pelargonzuur iets minder goed. Maar het is ook minder schadelijk. Al kan de bodem verzuren als het teveel wordt gebruikt.

Alternatief

Huis-, tuin- en keukenmiddelen als zout, javel en azijn zijn ook schadelijk voor het milieu. Een onkruidbrander is wel een alternatief, als is die ook niet zo efficiënt. Onkruid fysiek uittrekken, of met een aardappelmesje uitsnijden is nog het meest biologische. Of neem gewoon vrede met het Vlaamse spreekwoord “onkruid vergaat niet”.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!