Is er een verschil tussen insecticiden? "Een insect is een insect. Maar beter vermijd je ze helemaal"

woensdag 24 juni 2020 - 08:30
Luisteraar Kris Govaert ziet in de winkel verschillende soorten insecticiden staan. Sommige zijn specifiek voor vliegende insecten, andere dan weer voor kruipende insecten. Maar is er echt een verschil of is het gewoon puur commercieel? Wetenschapsjournalist Koen Wauters ziet geen verschil.

Andere grondstof, zelfde werking

Volgens wetenschapsjournalist Koen Wauters is er vooral een verschil in grondstoffen. "Er zijn twee grote groepen: de pyrethrinen en de neonicotinoïden  De eerste wordt vooral gebruikt voor kruipende insecten. Traditioneel vind je ze terug in producten tegen mieren. De neonicotinoïden worden dan weer vooral gebruikt tegen vliegende insecten."

Vooral neonicotinoïden is heel erg ongezond. "Je hoort het al aan de naam. Er zit nicotine in. Vroeger werd er al een aftreksel van tabaksbladeren gebruikt om insecten weg te houden. Dit product heeft een zeer gelijkaardige werking. Maar nicotine is gevaarlijk en kan zelfs giftig zijn."

Er is geen enkele chemische reden waarom het ene voor kruipende insecten dient en het andere voor vliegende insecten.

Koen Wauters

Volgens Koen Wauters is er geen enkele aanwijzing dat het ene product beter zou werken tegen vliegende insecten en het andere tegen kruipende. "Simpel gezegd: een insect is een insect. Beide producten zullen de ongewenste beestjes doden."

Ook gezonde insecten dood

Koen is geen fan van insecticiden omdat je er niet selectief mee kan bestrijden. "Een product tegen wespen zal helaas ook bijen doden en die hebben we broodnodig voor onze biodiversiteit. Een insecticide doodt alles, niet alleen de ongewenste beestjes."

Je kan dus beter op zoek gaan naar alternatieve manieren om ongewenste insecten weg te houden. "Vliegen en muggen hou je makkelijk buiten met een vliegenraam. Laat ook geen etensresten rond slingeren want dat trekt fruitvliegen en muggen aan. En ook plassen stilstaande water zijn een ideale leefomgeving voor muggen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!