Is het nu het moment om een huis te (ver)kopen?

donderdag 21 januari 2021 - 17:24
huis verkocht
Als je al eens een krant of nieuwssite opendoet heb je het ongetwijfeld al gelezen: de prijzen van woningen en appartementen swingen de pan uit. Is het dan wel een ideaal moment om nu vastgoed te kopen?

Volgens Bart Van Opstal van notaris.be zitten we in een inhaalperiode. "Heel veel mensen zijn op dit moment op zoek naar vastgoed en er wordt ook heel veel verkocht. Dat heeft natuurlijk te maken met de lockdown in het voorjaar, veel mensen hebben hun aankoop uitgesteld."

Sterke stijging in 2020

Dat er veel vraag is naar vastgoed heeft ook een invloed op de prijs. Van Opstal: "De prijzen zijn in 2020 enorm gestegen. Voor een woning is er gemiddeld zo'n 6% bijgekomen, voor een appartement 7%. Dat is op één jaar tijd toch een flinke stijging. Goed nieuws voor de verkoper, maar uiteraard niet voor kopers."

Moeilijk voor kopers

Dat er zo veel vraag is naar vastgoed maakt het voor heel wat kandidaat-kopers moeilijk. "We merken veel vraag op dit moment en zien geen gigantisch groot aanbod", vertelt Van Opstal. "Het zou wel kunnen dat de inhaalbeweging die we door corona gezien hebben en waar we vandaag inzitten, in kracht afneemt in de loop van 2021. Dat zou er kunnen voor zorgen dat de prijsstijgingen die we gekend hebben de komen maanden afzwakken."

We merken veel vraag op dit moment en zien geen gigantisch groot aanbod

Bart Van Opstal, notaris

Aankoop uitstellen?

Is het een slim idee om je aankoop dan een paar maanden uit te stellen als dat mogelijk is? Of zelfs in de tussentijd te huren?

"Als de vraag gaat dalen dan zullen waarschijnlijk ook de prijzen dalen, dat scenario is niet uitgesloten", aldus notaris Bart Van Opstal. "De Belgische vastgoedmarkt is alleszins een redelijk stabiele markt. Uiteraard zijn er prijsstijgingen maar nooit zo sterk als de stijgingen die we gezien hebben in 2020. Laat ons dus vooral hopen voor al die kandidaat-kopers dat er geen tweede volledige lockdown aankomt die weer voor zo'n fikse prijsstijging zorgt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!