Is het veilig om geld te doneren aan het goede doel via Facebook?

dinsdag 7 januari 2020 - 08:00
Ben jij ook zo aangegrepen door de beelden van de bosbranden in Australië? Dan bestaat de kans dat je geld wil doneren voor de goede doelen die zich inzetten om de mensen en dieren daar te helpen. Misschien wel via Facebook. Via dat platform zijn er al miljoenen Australische dollars ingezameld.

34 miljoen euro voor de bosbranden in Australië

Als er ergens ter wereld een ramp gebeurt, schieten de inzamelacties op Facebook als paddenstoelen uit de grond. Zo ook met de bosbranden die nu in Australië woeden. Er zijn acties om geld te doneren voor verbrande koala's of voor heldhaftige brandweermannen. De meest succesvolle actie verzamelde intussen al meer dan 26 miljoen euro. En de 3 meest populaire steun-acties samen zamelden al bijna 34 miljoen euro in.

Geld inzamelen via Facebook: betrouwbaar? 

Ja. Meestal wel. Zeker bij zo'n grote acties. Facebook biedt twee mogelijkheden aan om inzamelacties op te zetten. Ofwel gaat het rechtstreeks in naam (en op de rekening) van een door hen geverifieerde non-profitorganisatie. Ofwel gebeurt de inzameling in eigen beheer en dan is het ook aan de initiatiefnemer om ervoor te zorgen dat het geld goed terechtkomt. Uiteraard is de eerste manier betrouwbaarder dan de tweede.

Voor die eerste categorie inzamelingen rekent Facebook zelf ook geen kosten aan. Als je in eigen beheer geld inzamelt, betaal je in België 1,5% commissie en €0,30 kosten per transactie aan Facebook. 

Je kan op de pagina van de inzamelactie zien of er een geverifieerd goed doel rechtstreeks aan de actie verbonden is en je ziet ook altijd welk goed doel dat is. Op deze pagina vind je alle acties die goedgekeurd werden door Facebook. 

Waarom werkt dat zo goed? 

Vooral door het gebruiksgemak. Met één klik kan je heel gemakkelijk een klein bedrag doneren. Dat kost geen moeite en weinig geld. Bovendien zijn het vaak vrienden en mensen waar je naar opkijkt die je aansporen om mee te doen aan de actie. En wat ook niet onbelangrijk is: in tegenstelling tot een overschrijving ziet iedereen op deze manier meteen wat voor een goed en vrijgevig iemand jij bent. 

Wat verdient Facebook er zelf aan? 

Facebook kan op drie manieren geld verdienen aan inzamelacties: 

  • Voor een actie in eigen beheer betaal je een commissie en transactiekosten.
  • Het geld voor een geverifieerd goed doel wordt door Facebook doorgestort naar het goede doel binnen de 15 tot 90 kalenderdagen. In tussentijd komen de interesten van dat geld wel terecht op de rekening van Facebook waar het geld in tussentijd op bewaard wordt. .
  • Facebook leert zijn gebruikers dankzij donaties nog beter kennen. En dat is de belangrijkste bron van inkomsten. Doordat jij doneert aan een project, weet het bedrijf waar jouw interesses liggen en wat je belangrijk vindt in het leven. Zo kunnen ze je in de toekomst nog betere berichten en reclame sturen waardoor jij meer tijd op Facebook zal doorbrengen.

Maar het is niet allemaal winstbejag. Die inzamelacties bereiken heel veel mensen die anders nooit een goed doel zouden steunen.

Wat als ik rechtstreeks aan een goed doel wil geven? 

Dan hou je best deze tips van de Koning Boudewijnstichting in je achterhoofd: 

  • Zoek het dicht bij huis. Wil je de koala's in Australië steunen, ga dan op zoek naar een organisatie dicht bij huis die ginder samenwerkt met lokale partners. 
  • Voor de grotere organisaties kan je online ook op zoek gaan naar hun financiële gegevens. Op de kruispuntbank of via goededoelen.be bijvoorbeeld. 
  • Steun mensen en initiatieven die je zelf kent. Ken je iemand die verwaarloosde dieren opvangt en waarvan je vindt dat die dat goed doet, steun dan die organisatie. 
  • Hoort een organisatie bij een groter netwerk van goede doelen? Bijvoorbeeld een organisatie die werkt rond natuurbehoud en lid is van de Bond beter Leefmilieu is waarschijnlijk wel te vertrouwen.
  • Kijk goed naar de communicatie van een organisatie. Roepen ze alleen maar op om geld te storten? Zijn ze vooral bezig met werken op je emoties? Wees dan op je hoede. Communiceren ze ook wat ze effectief doen met het geld dat ze inzamelen? Laten ze zien waar je giften naartoe gaan? Dan is de kans al groter dat je het kan vertrouwen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!