Is je werk aansprakelijk als je tijdens het thuiswerken struikelt over een kabel?

vrijdag 18 september 2020 - 12:12
Thuiswerken is in steeds meer bedrijven toegestaan. Maar die nieuwe trend roept natuurlijk ook wat vragen op. Want wat als je thuis over de kabel van je laptop struikelt tijdens het thuiswerken?

Luisteraar Liesbeth Lippens is een beetje onhandig. Sinds ze thuiswerkt is ze al twee keer gestruikeld over de kabels van haar computer. Stel nu dat ze haar been breekt bij één van die valpartijen. Is ze dan verzekerd door haar werkgever?

Vermoeden is voldoende

Sigrid Dereymaeker, telewerkexperte bij SDWorx, kan luisteraar Liesbeth gerust stellen. "Als de valpartij gebeurt tijdens het telewerken en je kan dat bewijzen, dan ben je in principe verzekerd. Het ongeval zal dan gekwalificeerd worden als een arbeidsongeval."

Maar hoe moet Liesbeth aantonen dat ze aan het werken was op het moment van de valpartij? "Het vermoeden is voldoende. Als het gebeurt tijdens de uren van het thuiswerken is dat al voldoende bewijs. De verzekering zal het tegendeel moeten kunnen bewijzen. Daarom is het heel belangrijk dat je met je werkgever op voorhand afspreekt tussen welke uren je aan het werk bent."

Niet misbruiken

Uiteraard moet je dit soort afspraken niet proberen te misbruiken. "Als je je hand tijdens de werkuren verbrandt aan je strijkijzer zal de verzekering niet tussen komen. Strijken is namelijk geen onderdeel van je takenpakket, ook niet wanneer je het tijdens de werkuren doet. Het ongeval is dan niet werkgerelateerd en zal dus niet gezien worden als een arbeidsongeval."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!