Is zonnecrème zonder vlekken eigenlijk mogelijk?

donderdag 1 juli 2021 - 09:19
Een bekend merk zonnecrème beweert geen vlekken achter te laten op kleding. Maar kan dat wel? De Inspecteur zoekt het uit.

Ja en neen! De vlekken zijn er nog, maar ze zijn doorzichtig zodat je ze minder ziet.

Zonnecrème laat vlekken achter op je kleding, vooral witte kledingstukken krijgen er gele randjes van. Die vlekken was je niet altijd bij de eerste wasbeurt weg. Hoe hoger de UV-filter, hoe duidelijker de vlekken.

Om vlekken te vermijden kunnen fabrikanten van zonnecrème titaniumdioxide toevoegen, ofwel de emulsie verbeteren.

Olie& water

Zonnecrème is gemaakt van voornamelijk olie en water. Die twee kan je niet mengen, dus maakt men een emulsie, dat zijn kleine druppeltjes olie in water die de indruk geven dat je een mooie homogene lopende crème hebt.

Nivea heeft volgens professor Van Langenhove van de universiteit Gent die emulsie verbeterd: ze is fijner en stabieler gemaakt, zodat de druppeltjes olie minder zichtbaar zijn. Hoe kleiner de druppeltjes olie, hoe meer het licht op een andere manier gereflecteerd wordt en hoe minder je de vlek zal zien.

Er zijn dus nog wel vlekken, maar ze hechten zich minder aan het textiel en zijn minder zichtbaar. De crème ziet er minder wit uit.

Snelheid telt!

Om vlekken zo goed mogelijk uit de kleding te krijgen: was ze zo snel mogelijk uit! Op reis gaan en kleding met vlekken een week in de koffer laten zitten eer je ze wast, is geen goed idee. Dat maakt de vlek alleen maar sterker.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!