JBC pleit voor een wet voor betere arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken

dinsdag 21 september 2021 - 09:59
kleding op kapstok
De Belgische winkelketen JBC zal morgen in het parlement pleiten voor een nieuwe wet. Daardoor zouden bedrijven verplicht worden om de situatie te verbeteren in de fabrieken waar ze produceren. Wie daar werkt, moet veiliger kunnen werken en eerlijker betaald worden. De voorbije jaren heeft JBC zelf het goeie voorbeeld gegeven, vertelt topvrouw Ann Claes bij De Inspecteur.

Betere arbeidsomstandigheden in kledingindustrie

In 2013 stortte in Bangladesh een grote kledingfabriek in. De hele wereld keek toe en zag hoe erbarmelijk de arbeidsomstandigheden waren in de kledingindustrie. Meer dan 1100 mensen kwamen om. Het maakte pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is om in te zetten op betere arbeidsomstandigheden. 

De Belgische kledingketen JBC zet zich al jaren in voor betere arbeidsomstandigheden in Bangladesh, samen met de de Fair Wear Foundation, een onafhankelijke organisatie. Dat vertelt Ann Claes, de topvrouw van JBC:  “Twintig jaar geleden ging het vooral over kinderarbeid, nu gaat het over veel meer: de juiste arbeidsuren, een correct loon, bescherming als je ziek wordt of voor vrouwen die zwanger zijn en recenter ook naar veiligheid toe na de ramp.” JBC kiest voor duurzaamheid: “We willen duurzaam produceren en ervoor zorgen dat de prijs ook eerlijk is voor de consumenten. We krijgen ook heel veel positieve reacties van onze klanten." 

We willen duurzaam produceren en ervoor zorgen dat de prijs ook eerlijk is voor de consumenten.

Ann Claes, JBC

Pleiten voor een wettelijk kader 

Maar nu wil JBC een stap verder gaan en pleiten ze voor een wettelijk kader zodat alle bedrijven op dezelfde manier moeten gaan werken, zegt Ann Claes: "We willen dat alle kledingbedrijven dezelfde regels moeten volgen. Vele concurrenten doen dat op dit moment nog niet.” Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie, volgens Claes: “Als je niet voldoet aan die regels zijn de loonkosten lager. Maar dat is niet fair en dat strookt niet met onze waarden.” 

Morgen mag Ann Claes dus pleiten voor die nieuwe wet in het parlement: “We zijn voor de allereerste keer uitgenodigd en we zijn het enige bedrijf dat daar gaat zijn. Het is spannend.” Het is volgens Claes daarnaast ook belangrijk dat er een internationaal wettelijk kader komt.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!