Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Je breekt een been op vakantie, welke verzekering bel je?

di 18 jun. - 6:20

Bel binnen de 48 uur naar de alarmcentrale van je ziekenfonds. Bij de meeste ziekenfondsen kom je dan terecht bij Mutas. Bel ook naar je reisverzekering als je die hebt.
© © nokidsaround.com

Wat is Mutas?

Mutas is de bijstandscentrale van de Christelijke, Socialistische, Liberale, Neutrale Ziekenfondsen en van RailCare (het ziekenfonds van de NMBS). Deze dienst is gratis. Ongeveer 9 miljoen Belgen kunnen een beroep doen op Mutas, voor medische bijstand bij een onverwachte ziekte of ongeval in het buitenland.

Mutas is 24/24 en 7/7 bereikbaar via telefoon, fax, mail of online. Het telefoonnummer vind je op de blauwe Europese ziekteverzekeringskaart. Zorg dat je die altijd bij je hebt als je op reis gaat. Let op de vervaldatum voor je op reis vertrekt.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen, werken niet met Mutas maar met een andere alarmcentrale (Mediphone Assist) en bieden gelijkaardige diensten aan.

Is de bijstand van Mutas Europees of wereldwijd?

Let op! Sommige mutualiteiten bieden een wereldwijde bijstand aan, bij andere geldt die bijstand alleen in Europa en het Middellandse zeegebied. Vraag dus op voorhand goed na bij jouw ziekenfonds in welke landen je recht hebt op bijstand bij ziekte of ongeval.

Waarvoor kun je terecht bij de bijstandscentrale van Mutas?

Bij Mutas kan je terecht voor een dringend en onvoorzien medisch probleem. Mutas komt tussen in de kosten van de medische verzorging ter plaatse en in de medische repatriëring van de patiënt en maximum 1 reisgenoot. 

In principe moet je ter plaatse niets betalen bij hospitalisatie in een openbaar ziekenhuis, in één van de landen die gedekt worden door jouw ziekenfonds. In privéklinieken en bij huisartsen betaal je meestal eerst zelf en je krijgt je geld later. 

Als je als patiënt om medische redenen langer in het buitenland moet blijven, dan is er ook een budget voorzien om tegemoet te komen in de extra verblijfkosten van 1 reisgenoot.

Is het nuttig om naast de ziekteverzekering ook een reisverzekering te nemen? 

Je ziekteverzekering verzekert alleen de patiënt, niet de wagen. Wanneer bijvoorbeeld  de chauffeur moet gerepatrieerd worden blijft de wagen achter in het buitenland. Dus een bijkomende reisverzekering is zeker wenselijk als je met de wagen op reis gaat. Ook bij verloren bagage, vervroegde terugkeer naar België bij een overlijden van een familielid of brandschade in België kan je geen beroep doen op Mutas.

Bel je eerst je ziekteverzekering of eerst je reisverzekering?

Bel in noodgeval in het buitenland altijd eerst de lokale hulpverleners. Je ziekteverzekering en je reisverzekering contacteer je allebei binnen de 48 uur. Je kiest zelf wie van beiden je als eerste verwittigt.

De eerste die je verwittigt behartigt het dossier. De andere alarmcentrale houdt het dossier stand by en springt bij waar nodig en mogelijk. De beide alarmcentrales houden elkaar op de hoogte. De dekkingen zijn cumuleerbaar en vaak aanvullend.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet