Je huis kopen of verkopen via Biddit? Hoe werkt dat?

donderdag 21 januari 2021 - 19:09
huis te koop
Als je je huis wil verkopen kan dat op verschillende manieren. Je doet het zelf, via een immokantoor of je schakelt een notaris in. Bij die laatste heb je dan de keuze om 'uit de hand' te verkopen, of via Biddit. Maar wat is die Biddit precies?

Als je tegen de notaris zegt dat hij je huis mag verkopen via opbod, dan zal dat verlopen via de website Biddit. "Biddit is de onlineversie van de openbare verkoop. Via het platform Biddit kan je op een correcte manier online opbieden," zegt Bart Van Opstal van notaris.be.  

Objectieve manier van werken

Voor de verkoper is Biddit een makkelijke manier van werken zegt Van Opstal: Bij de Biddit-aanpak gaat de notaris al het werk op voorhand doen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de nodige attesten samenbrengen: EPC, bodemattest, elektrische keuring. Eigenlijk wordt de akte al klaargemaakt noch voor men een bod doet."

De notaris weet dus haarfijn hoe alles in elkaar zit, en dat heeft ook voor de koper voordelen.

"Omdat de notaris zo'n duidelijk zicht heeft op het hele dossier kan die aan de kandidaat-koper ook een heel objectief beeld geven. Stel dat er een probleem is met de bodem, dan zal de notaris dat ook op voorhand heel objectief kunnen zeggen, want het staat in de verkoopsvoorwaarden. Op die manier heb je als kandidaat-koper ook een soort comfort, je komt niet voor verrassingen te staan."

De kosten van de tekoopstelling via Biddit variëren van dossier tot dossier. Het is niet mogelijk om daar een vast bedrag op te kleven. Ze zijn afhankelijk van de vraag hoeveel publiciteit en hoeveel bezoekdagen je wil. Je kunt best contact opnemen met het notariskantoor om deze kosten op voorhand te bespreken. 
 

Bieden vanuit je luie zetel 

De meeste verkopers kiezen niet meer voor de openbare verkoop in een café en verkoopzaal, maar via de openbare verkoop online via het notarisplatform Biddit, vertelt Bart Van Opstal: “Dan heeft de koper het comfort en de zekerheid van online te bieden. Nu kun je bieden vanuit je luie zetel zonder verlof te vragen op je werk."  

Maar het online gebeuren kan ook behoorlijk zenuwslopend zijn. "Zeker op het laatste wanneer mensen beginnen op te bieden, dan komt er telkens vijf minuten bij en dat maakt het soms bijzonder spannend. De stress is gebleven. Het is nu stress vanuit je living, maar de stress is er nog wel.“

Er wordt gewerkt met een instelprijs, maar denk eraan dat de uiteindelijke verkoopprijs veel hoger kan zijn. “De concurrentie is tegenwoordig groot op Biddit want er zijn vaak veel kandidaat-kopers.”    

Info 

Hier vind je meer informatie over Biddit  

    

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!