Je kabel-oerwoud ontwarren: 4 tips van luisteraars en 1 tip van de expert!

donderdag 23 januari 2020 - 08:46
Hilde kan al 18 maanden lang niet poetsen achter haar tv meubel omdat er een oerwoud aan warrige kabels achter ligt. Ze durft er zelf niet aan te beginnen omdat ze bang is om iets verkeerds uit te trekken en zonder tv of internet te vallen.

Ontkoppel alle apparaten die nodig zijn, en laat zoveel mogelijk kabels zitten. Neem ook op voorhand een foto van de achterkant van je decoder en modem. Zo kan je achteraf zien waar alles naartoe moet. 

Toby - Orange technieker

Ik heb rond elke kabel een etiket vastgemaakt waarop staat van welk toestel naar welk contact die moet. Als er dan eentje losraakt is die zo meteen weer in het juiste contactpunt gestoken.

Annick

Let op als je spanbandjes gebruikt. Als je die te hard aantrekt, trek je de kabels kapot. Daarvoor zijn velcro bandjes een goed alternatief.

Vaya

Ik heb alle kabels opgerold en dan met schildertape achteraan tegen de kast geplakt.

Veerle

Ik heb gekleurde plakband rond de kabels geplakt en aan het 'gaatje' waar ze in moeten.

Rita

Een werkje voor je telecom operator? 

Wanneer er sowieso een technicus langs komt om iets te installeren, of bvb om je oude modem te vervangen, mag je zeker altijd vragen om alle kabels netjes op te ruimen. Helaas komt je telecom operator niet gratis enkel om je kabels op te ruimen.

Proximus werkt wel met een systeem van kleurencodes op je modem en decoder die terugkomt op de kabels, dus daar kan je gewoon zelf terug kleur bij kleur steken.
Telenet is ook aan het denken over een systeem met kleurcodes, dus als je daar klant bent kan je dat zeker ook eens navragen. 
Sowieso bieden alle operatoren online een schema aan waarop je kan terugvinden waar alle kabels en aansluitingen naartoe moeten. 

Durf er gerust zelf aan te beginnen, want normaal gezien past elke kabel enkel in het gaatje waar hij thuis hoort. En als het toch zou lukken om een kabel verkeerd te steken, dan doe je daarmee nog altijd niets kapot. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!