Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Je lichaam schenken aan de wetenschap: hoe doe je dat?

wo 9 mei - 5:14

Na je dood kan je lichaam een dienst bewijzen aan de wetenschap. Alle universiteiten in ons land hebben lichamen nodig. Maar hoe schenk je je lichaam aan de wetenschap? En wat betekent het voor je nabestaanden?

Laatste wilsbeschikking

Als je je lichaam wil schenken aan de wetenschap, dan moet je dat in een wilsbeschikking noteren. Zet alles dus op papier, en stuurt een kopie daarvan op naar de universiteit waar je je lichaam wil doneren. Zij vertellen je dan wat er allemaal moet gebeuren na je dood. 

Het is uiteraard belangrijk dat je familie op de hoogte is van je beslissing. Want als je dood bent, moeten zij contact opnemen met de universiteit. Die stuurt een begrafenisondernemer om het lichaam op te halen. Het is belangrijk dat dat binnen de 48 uur gebeurt, want het lichaam moet op een speciale manier gebalsemd worden. 

Een begrafenis zonder lichaam

Doneer je je lichaam aan de Universiteit Gent, dan zullen je nabestaanden een afscheidsviering moeten doen zonder jouw lichaam. Ze hebben 48 uur om afscheid te nemen, daarna gaat je lichaam naar de universiteit. 

De VUB bijvoorbeeld, geeft het lichaam na de balseming even vrij, zodat de nabestaanden een afscheidsviering mét een lichaam kunnen doen. 

Alle universiteiten werken dus op een andere manier. Het is daarom belangrijk dat je je goed informeert. Alle informatie vind je op de website van de universiteit.

Waarvoor wordt je lichaam gebruikt? 

  • studenten geneeskunde oefenen hun anatomie
  • chirurgen (al dan niet in opleiding) oefenen nieuwe technieken voor operaties
  • je lichaam dient ook voor wetenschappelijk onderzoek

Een begrafenis twee jaar na je dood

De universiteit houdt je lichaam maximum twee jaar. Daarna gaat het terug naar de nabestaanden. Dat kan heel emotioneel zijn, het is daarom belangrijk dat zij weten dat dat gebeurt. Je lichaam wordt dan begraven of gecremeerd. De nabestaanden kunnen zelf beslissen om daarbij aanwezig te zijn of niet. 

De universiteit betaalt de kist, maar de begrafenis- of crematiekosten moeten de nabestaanden betalen. 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet