Je smartphone opladen met een potje modder? Binnenkort kan het misschien

dinsdag 19 november 2019 - 08:20
alles is energie: modder
Elektriciteit komt niet alleen uit een stopcontact of batterijen. Energie is overal. Dat ontdekken wetenschappers in het labo fysica van de Universiteit Hasselt. Tijdens de dag van de wetenschap op 24/11 kan je hun uitvindingen gaan bekijken in Thor Central in Genk.

Een zonnepaneel op je jas of je tas?   


Een zonnepaneel op je jas of tas lijkt misschien een gek idee, maar met de nieuwste generatie zonnecellen is dat perfect mogelijk. Ze zijn dun, licht, buigzaam en van natuurlijke materialen. In het labo fysica van de Universiteit Hasselt experimenteert professor Jean Manca met deze materialen.   

Zo zullen we in de toekomst rechtstreeks onze smartphone kunnen opladen via onze kleding dankzij de zon. Wat dacht je van een fancy laptoptas met een zonnepaneeltje, die je laptop oplaadt terwijl je naar je werk wandelt of fietst. Of je hoofdtelefoon met ingebouwde zonnecellen laat je rustig naar je favoriete muziek luisteren dankzij de zon.  

En de zon, die schijnt gratis voor iedereen.   
 

alles is energie: licht

Je smartphone opladen dankzij je zweetvoeten?  


Warmte is een bron van energie. Hoe warmer of hoe zweteriger je voeten, hoe meer elektriciteit kan opgewekt worden. Dus doe je gewoon je sneakers aan en sluit je smartphone aan. Het lijkt science fiction, maar aan de Universiteit van Hasselt staan ze al heel ver met deze technologie. Dus leve de zweetvoeten!  

Alles is energie schoenen

Je smartphone opladen met een potje modder?   


Lopen we in de toekomst allemaal met een potje modder in onze tas om onze smartphone op te laden? Dat zou kunnen, want in die modder zitten bacteriën die stroom produceren. Thessa van Limbergen van de Universiteit Hasselt schepte modder uit de Demer en dankzij die modder kan ze nu al lampjes laten branden. In principe kan dat met elk soort modder.  
In Nederland bestaat er trouwens al straatverlichting die brandt dankzij de elektriciteit die wordt opgewekt in het moeras naast de straat.     


Bacteriën in je smartphone, bah?    


Beestjes in je smartphone lijkt misschien een vies idee, maar het is veel “properder” dan de gsm die je nu in je hand hebt. Want we zitten wereldwijd met een enorme berg afval van onze smartphones, laptops en andere elektronica. 44 miljoen ton per jaar.  
 
Wetenschappers deden een spectaculaire ontdekking: kabelbacteriën die met tienduizenden aan mekaar hangen kunnen stroom geleiden, net als een koperkabeltje. Robin Bonné van de Universiteit Hasselt koestert die beestjes in het kleine aquarium in het labo. 
Als wetenschappers erin slagen om die bacteriën niet alleen in de natuur maar ook in het labo te laten werken, dan kunnen die de kabeltjes in gsm’s vervangen zodat er in de toekomst zelfs smartphones gemaakt zouden kunnen worden waar geen afval meer in zit.  
Dankzij deze kabelbacteriën kunnen we dromen van een toekomst waar we onze gsm gewoon op de composthoop kunnen gooien als hij stuk is. Hij breekt zichzelf af.

Ontdek het zelf tijdens de dag van de wetenschap   


Wil je deze innovatieve ontdekkingen van Universiteit Hasselt zelf gaan bekijken? Dat kan tijdens de dag van de wetenschap, op zondag 24/11 in Thor Central in Genk. Meer info vind je hier 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!