Juwelier wordt overvallen en jouw juweel is gestolen: heb je recht op een vergoeding?

maandag 9 september 2019 - 08:00
Je brengt je ketting binnen voor een herstelling, maar dieven gaan ermee aan de haal. Moet de juwelier jou een schadevergoeding geven?

Pech

Marie Rose vraagt het zich af bij De Inspecteur. De ketting die ze vorig jaar binnenbracht bij haar juwelier werd gestolen tijdens een overval.

Een klap op emotioneel vlak, want ze kreeg hem cadeau van haar man. Wellicht is de ketting voorgoed verloren.

Heeft ze geen recht op een vergoeding? Tenslotte is een juwelier toch verantwoordelijk voor sieraden die hij in bewaring neemt. Of niet?

Bewaring

Het Burgerlijk Wetboek is duidelijk: een handelaar die iets in bewaring neemt moet er ook zorg voor dragen.

Dat geldt voor de schoenmaker, de droogkuis en dus ook voor een juwelier.

Als bewaringnemer is hij verantwoordelijk en heeft hij een “plicht tot teruggave”. Hij moet dus de goederen of iets gelijkwaardigs teruggeven.

Als hij er zelf voor zorgt dat er iets fout gaat met het stuk, mag je als klant in principe een vergoeding eisen.

Bij juweliers gaat dat trouwens ver: ze moeten binnengebrachte juwelen 30 jaar bijhouden wanneer ze niet afgehaald worden. Zelfs daarna mogen ze de stukken pas verkopen nadat ze aan de vrederechter bewezen hebben dat ze alles in het werk gesteld hebben om de eigenaar op te sporen.

Overmacht

In het Burgerlijk Wetboek staat echter ook een clausule over overmacht. En daar beroept de advocaat van Marie Roses juwelier zich op.

Bij overmacht heeft de handelaar volgens de wet geen plicht tot teruggave, en moet hij dus ook geen schadevergoeding betalen.

Overmacht kan in principe zowat elke situatie zijn waar de handelaar zelf niet om gevraagd heeft: brand, overstromingen, oorlogsomstandigheden… En dus ook een overval.

De interpretatie van het woord overmacht hangt wel af van de rechter.

Niet verzekerd

De juwelier van Marie Rose is niet verzekerd. Ze kan dus ook via die weg geen vergoeding proberen te krijgen.

Er zijn wel meer juweliers die geen diefstalverzekering hebben. Dat hoeft van de wet ook niet.

Zo’n polis is vaak duur omwille van de veiligheidsrisico’s. Bovendien worden juweliers waar al eerder ingebroken werd wel eens geweigerd door verzekeringsmaatschappijen. Of de premie ligt zo hoog dat ze de verzekering niet willen of kunnen betalen.

Risico

Maar zelfs als je juwelier verzekerd is, loop je een risico. Het betekent niet altijd dat je daadwerkelijk een hoge vergoeding krijgt voor je gestolen juweel.

De precieze waarde van een oud juweel bepalen is namelijk heel moeilijk.

De juwelier zal het misschien doen aan de prijs van oud goud, terwijl jij de waarde veel hoger inschat. Het zou ook kunnen dat je de vergoeding van de verzekering aan de lage kant vindt.

Een goeie raad van de koepelorganisatie van juweliers: laat altijd een schatting van de waarde op papier zetten wanneer je een juweel binnenbrengt.

Zo hebben jullie allebei iets op papier staan mochten er achteraf problemen opduiken.

 

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!