Kaart, cash of mobiel? Zo betaal je het best op reis

zaterdag 29 juni 2019 - 07:00
Een bankkaart die niet werkt of torenhoge kosten om geld af te halen: op reis kom je liever niet voor onaangename verrassingen te staan.

Lukt het nog met cash op reis?

Natuurlijk, en binnen de eurozone is het voor ons, Belgen, ook gewoon heel gemakkelijk om met de euro te kunnen betalen. Wie buiten de eurozone reist en graag cash betaalt, zal wel vreemde deviezen moeten bestellen en afhalen bij zijn of haar bank. Sommige banken rekenen daar ook kosten voor aan.

Maar geld op zak hebben, houdt uiteraard ook risico's in. Het alternatief is om cash ter plaatse uit een automaat te halen met uw gewone bankkaart, de zogenaamde "debetkaart" in het bankenjargon. Dat brengt mogelijk - opnieuw: afhankelijk van je bank - wel kosten met zich mee. 

In landen als Spanje betaal je al snel een halve euro tot een euro per afhaling. Dus wij raden aan om eerder met de kaart ter plaatse te betalen.

Karel Van Eetvelt | CEO Febelfin

"België is een van de weinige landen waar geld afhalen weinig of niks kost", zegt Karel Van Eetvelt, de topman van Febelfin, de federatie van de financiële sector. "In landen als Spanje betaal je al snel een halve euro tot een euro per afhaling. Dus wij raden aan om eerder met de kaart ter plaatse te betalen." 

Wie buiten de eurozone reist en geld wil afhalen, is soms goedkoper af met een kredietkaart, zeker als het gaat om grotere bedragen. "Je informeert je op voorhand best over die kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan."

Betaal ik dan best met een gewone bankkaart of met een kredietkaart?

Binnen de eurozone

Betalen met uw bankkaart, via de Maestro-functie, is binnen de eurozone altijd gratis. Dat is trouwens ook het geval voor betalingen met een kredietkaart. Als u die laatste vaak wilt gebruiken, is het ook aan te raden om de limiet van die kaart op voorhand even te checken en zo nodig te verlagen of te verhogen.

Buiten de eurozone

Betalen via Maestro in een niet-euroland binnen Europa euro is meestal wel mogelijk. Maar opgelet: de kosten die banken daarvoor aanrekenen, kunnen heel sterk verschillen. Check dat dus goed. Gaat u buiten Europa, dan moet u op voorhand uw bankkaart tijdelijk laten openstellen bij de bank. In pakweg de VS of Thailand zal die niet werken als dat niet eerst gebeurd is. Bij sommige banken kan dat trouwens gewoon via de eigen app.

Buiten de eurozone is betalen met een kredietkaart in veel gevallen voordeliger dan met een gewone bankkaart, tipt Van Eetvelt. "Maar als u naar de VS reist, of bijvoorbeeld op cruise gaat, checkt u best eens of uw kaart daarvoor ook niet gedeblokkeerd moet worden."

Buiten de eurozone moet u bovendien goed uitkijken voor zogenaamde "dynamische wisselkoersomzettingen". Lokale handelaars kunnen u daarmee in euro laten betalen, maar vragen daar meestal een extra kost voor die hoger ligt dan wat de bank aanrekent. Dus u betaalt best altijd gewoon in de lokale munteenheid.

En betalen via een app, is dat al ingeburgerd?

In eigen land werkt dat op veel plaatsen al vlot, maar in het buitenland ga je er best niet van uit dat een betaalapp als pakweg Payconiq by Bancontact bruikbaar is. In het buitenland worden vaak andere mobiele betaalappsgebruikt die Belgen dan weer niet kunnen gebruiken.

"Apple Pay en Google Pay zijn de twee uitzonderingen", zegt Van Eetvelt. Maar in ons land zijn er tot dusver wel maar enkele banken die die betaalsystemen ondersteunen. Voor Apple Pay gaat het om BNP Paribas Fortis (en dus ook dochters Fintro en Hello Bank), voor Google Pay zijn dat KBC en BNP Paribas Fortis en haar dochters.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!