Kabeljauw nú duurder dan tijdens eindejaarsperiode

donderdag 20 juni 2019 - 09:34
In het boodschappenlijstje vind je wat er nu volop vers, voordelig en voorradig is. Goed om in het achterhoofd te houden wanneer je naar de winkel gaat.

Vis: Vangsten vallen tegen

De Noordzeetong en de kabeljauw zijn momenteel peperduur. Bij de Noordzeetong is dat te wijten aan tegenvallende vangsten in de Noordzee. Vooral bij de grotere soorten tong is de prijsstijging sterk zichtbaar.

Bij de kabeljauw komt het door slechte vangsten in Scandinavië. In juni zijn er heel wat festiviteiten in Noorwegen waardoor de vangst stil ligt en er geen aanvoer naar ons land komt. De druk ligt op Denemarken en Ijsland maar ook daar zijn de vangsten ondermaats.

Dat uit zich in peperdure prijzen. "Je betaalt nu méér voor kabeljauw dan tijdens de feestdagen. Ik spreek van meer dan 40 euro per kilo. En die prijzen zullen voor half juli niet dalen", zegt visboer Charles. Of vishandelaars effectief die prijs zullen aanrekenen, valt af te wachten. Maar alleszins slecht nieuws voor zowel consument als handelaar.

Voorts zijn de griet en de zalmfilet ook minder interessant van prijs. 

Je koopt beter..

Wie toch vis in huis wil halen, kiest beter voor zeeduivel, rogvleugel, zeewolffilet en roodbaarsfilet

Rogvleugel

Bloem: Zonnebloem

Het seizoen van de Nederlandse en Belgische zonnebloem is gestart. Ze zijn veel steviger en hebben een groter bloemblad dan de importbloemen die het hele jaar door beschikbaar zijn. Naast de bekende gele exemplaren, is de zonnebloem verkrijgbaar in het oranje, crème en donkerrood. Ook qua vorm kan je variëren. Er zijn enerzijds de gevulde bloemen, Teddy's, of de hele kleine exemplaren, Sonja's. 

Als je zonnebloemen koopt, snij dan 3 à 5 cm van de stengel schuin af en plaats ze in warm water. Vul de vaas regelmatig aan met lauw kraantjeswater want de zonnebloem is een grote drinker. Hangen ze wat slap? Voeg een scheut bleekwater toe!

Groente: Komkommer

De tijd van de komkommers is aangebroken op de Belgische veiling. De hoeveelheid daglicht de voorbije dagen heeft de groei enorm versterkt. Zo heeft een komkommer vandaag maar 4 dagen tijd nodig om te groeien van plantje tot volwaardige groente. 

De komkommer is op zich een goedkoper groente maar door de grote aanvoer is hij nu nóg goedkoper

Fruit: Belgische bessen

De bessen van eigen bodem zijn erg duurzaam en verser dan importproducten. Sofie van Belorta tipt twee 'nichebessen': de rode bes en de groene stekelbes. Ze hebben allebei een zure smaak. Wil je toch een iets zoetere variant? Dan is er ook de rode stekelbes. 

Het topseizoen moet nog starten maar je vindt de bessen nu al in de supermarkt. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!