Kampen in krokusvakantie moeten in kleinere bubbels: "Alle hens aan dek om het georganiseerd te krijgen"

woensdag 27 januari 2021 - 08:49
Kampen zonder overnachting voor kinderen onder de 12 jaar mogen doorgaan tijdens de krokusvakantie. Maar dat moet in kleinere bubbels. Groepen van maximum 25 kinderen in plaats van de geplande 50. Kampen voor kinderen ouder dan 12 jaar mogen alleen doorgaan als het buiten kan. Dat zet jeugdorganisaties voor grote uitdagingen. De Inspecteur praat erover op Radio 2 met Idee Kids vzw. "Je wil aan geen enkele ouder zeggen dat zijn kind het kind teveel is."

Het is nog wachten op de definitieve tekst van het Ministerieel Besluit. Dat wordt donderdag goedgekeurd. Maar gisteren geraakte al bekend dat er nieuwe regels komen voor de organisatie van de jeugdkampen tijdens de krokusvakantie. Kampen zonder overnachting voor kinderen en jongeren onder de 12 jaar mogen doorgaan tijdens de krokusvakantie. Maar dat moet in kleinere bubbels. Groepen van maximum 25 kinderen in plaats van de geplande 50. Kampen voor kinderen ouder dan 12 jaar mogen alleen doorgaan als het buiten kan.

Alle hens aan dek 

De nieuwe maatregelen zetten de jeugdorganisaties alweer voor grote organisatorische uitdagingen. De bubbels moeten kleiner. Dat betekent dat de hele organisatie moet herbekeken worden. Dat gaan van de inrichting van de locaties waar de kampen doorgaan tot de verdeling van de monitoren en het inlichten van de ouders. 

De Inspecteur praat erover met Bjorn Accoe van Idee Kids vzw. Die maakt zich sterk dat de organisatie erin zal slagen om de nodige aanpassingen te doen. "We hebben ongeveer 1500 kinderen die ingeschreven zijn op 19 kampplaatsen deze krokusvakantie. Het wordt een organisatorische puzzel om alles rond te krijgen. Maar we hebben de voorbije maanden al zo veel inspanningen geleverd dat ik er vertrouwen in heb dat we het nu ook wel georganiseerd zullen krijgen."

Hoe dan ook wordt het een drukke periode. "We hebben om 10 uur een vergadering om te bekijken hoe we het gaan aanpakken. We weten nu ongeveer welk scenario we moeten volgen. We hebben nog 18 dagen de tijd om ons te organiseren: 12 werkdagen en ook 6 weekenddagen en ook die gaan we benutten." 

De Inspecteur wil weten of het een probleem is dat de bubbels nu kleiner moeten zijn dan aanvankelijk gedacht. Minder kinderen in één bubbel betekent wel méér bubbels en dus ook meer begeleiders. Volgens Accoe zorgt dat niet meteen voor problemen. "We gaan ons best doen om de kampen gewoon te laten doorgaan zoals voorzien. Dat elk kind dat ingeschreven is ook van het kamp kan genieten." 

Je wil aan geen enkele ouder zeggen dat zijn of haar kind het kind teveel is

Bjorn Accoe, Idee Kids vzw

Ook bij de Ambrassade, de koepel van jeugdorganisaties, krijgt De Inspecteur te horen dat alles in het werk wordt gesteld om zo veel mogelijk kinderen de kans te geven om op kamp te gaan. "Organisaties moeten kinderen nu opsplitsen in kleinere groepen. Dat is een hele klus. We hebben er alle begrip voor dat het niet overal haalbaar zal zijn. Maar we hebben er ook vertrouwen in dat het jeugdwerk ook zal kunnen rekenen op de steun van de lokale besturen om de kampen zo veel mogelijk te laten doorgaan als voorzien", zo zegt woordvoerder Jory Maeyaert.  

Kamp uitstellen of terugbetaling kan ook

Wat moet je doen als je liever niet hebt dat je kind nog op kamp vertrekt? Die vraag legt De Inspecteur voor aan Accoe van Idee Kids vzw. "Wij werken binnen onze organisatie met een spaarpot die oneindig lang geldig is. Als je niet op kamp gaat, dan spaar je dat kamp op voor een later moment. De spaarpot wordt beheerd per gezin. Je kan het geld voor kampen waar je niet aan hebt deelgenomen later gebruiken voor een ander kamp." Maar het is ook mogelijk om je geld terug te vragen, zo vertelt Accoe. "Sommige ouders geven aan dat ze wel liever een terugbetaling krijgen. Dat kan bij ons altijd."

"We zijn vooral blij voor de kinderen en de ouders dat er perspectief is voor de krokusvakantie"

Bjorn Accoe, Idee Kids vzw

Ook bij de Ambrassade krijgt De Inspecteur te horen dat organisaties ernaar streven om zo veel mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van ouders. "We hebben er alle begrip voor dat ouders ervoor kiezen om hun kind niet op kamp te sturen. Het staat organisaties vrij om een passende oplossing te vinden. Een kamp uitstellen kan, net als een terugbetaling." Maar het hangt volgens Maeyaert ook af van organisatie tot organisatie. "Sommige organisaties kunnen gemakkelijk terugbetalen terwijl dat bij anderen niet evident is." 

Organisaties lichten ouders in

Maeyaert laat ook weten dat de Ambrassade de komende dagen ook alle informatie over de nieuwe maatregelen zal doorgeven aan de jeugdorganisaties. “We gaan alle informatie bundelen en doorgeven zodat elke organisatie weet wat er wel en niet kan. Die organisaties kunnen op hun beurt de ouders inlichten.”  

Accoe doet ook een oproep aan ouders om nog niet te bellen of te mailen om meer informatie te krijgen over de precieze aanpassingen die gebeuren. “Geef ons de tijd om de puzzels de komende dagen te leggen. We moeten nog heel veel dingen bekijken en regelen. Als we weten hoe het zit, lichten we de ouders persoonlijk in.”

Opluchting dat er perspectief is

De organisatoren van jeugdkampen zijn vooral blij dat er een oplossing is voor de krokusvakantie. "Het was de voorbije dagen bang afwachten welk scenario we zouden moeten volgen. Nu weten we dat de kampen kunnen doorgaan en dat is vooral goed nieuws. Zowel voor de kinderen als voor de organisaties. Maar ook voor ouders is dit een goede zaak. Er is perspectief en daar heeft iedereen nood aan", besluit Accoe. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!