Kan ik nog iets doen met mijn videocassettes?

maandag 5 november 2018 - 08:05
Heb jij thuis ook nog een stapel oude videocassettes liggen? Als je geen VHS-recorder meer hebt, heb je pech want die kan je niet meer kopen. Toch is je beeldmateriaal niet verloren want cassettes kan je digitaliseren.

De trouwfeest van tante Christine, de geboorte van je dochter of de beelden van die ene vakantie in Frankrijk. Heel veel mensen hebben diep verborgen in de kast nog zelfgemaakte video's liggen op cassette. Om nog maar te zwijgen van die hele berg Disney films die op zolder ligt. Wil je de cassettes graag nog eens herbekijken maar heb je geen recorder meer? Dan is er nog een oplossing!

Digitaliseer jouw cassette

Een specialist kan jouw video's overzetten naar een DVD, USB-stick, harde schijf of MP4-bestand

Hoeveel kost zo iets?

Voor €15 kan je een cassette overzetten op een andere drager, de duur van de film is niet van belang. Wil je een MP4-bestand, dan betaal je iets meer. Maar dan kan je de film bijvoorbeeld ook afspelen op je Smart TV.

Heb je op je cassette ook nog opnames van televisie staan die je liever niet digitaliseert, geen probleem. Je kan perfect aan de specialist aangeven welke beelden je precies wil. 

Is het veilig?

Aan je cassette kan niets gebeuren. De specialist speelt je video af op een recorder die in verbinding staat met een computer. Op die manier kunnen ze verder met het bestand zonder als het ware je cassette uit elkaar te vijzen.

Je kiest beter voor een USB-stick of MP4, want ook DVD-spelers verdwijnen meer en meer

Matthieu De Waele, Ecomoda-video

Tweedehands

Is digitaliseren niet je ding en heb je toch liever een goeie oude VHS-recorder? Dan kan je best wat rommelmarkten of kringloopwinkels afschuimen. Op tweedehands-websites kan je er ook nog een scoren, vaak voor een goed prijsje.

Ken je drager

Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) heeft een site gelanceerd die mensen uitlegt hoe ze audiovisuele dragers zoals filmrollen, cassettes of lp's kunnen digitaliseren. Het platform wil voorkomen dat een heleboel beeld en geluid verloren gaat. Op hun website vind je nog meer uitleg over het proces en een lijst van firma's die het aanbieden. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!