Kan ik ziek worden van cash geld?

donderdag 9 mei 2019 - 08:31
Op 11 mei is het Digital Payment Day. De dag waarop de banksector ons en de handelaars wil aanzetten om met de kaart of smartphone te betalen. Want dat is niet alleen makkelijk en veilig, zeggen ze, maar ook properder. Dat er bacteriën op geld zitten, lijkt onvermijdelijk. Maar kan je er effectief ziek van worden? "De Inspecteur" trekt naar het laboratorium!

Geld is overal. Het passeert langs verschillende handen, kassa's en distributieautomaten. Het kan dan ook niet anders dat er bacteriën opzitten. Maar kunnen we er ook ziek van worden?

De test

Sven verzamelt op de redactie 4 briefjes van €20, het meest courante briefje, en verschillende munten. Ze gaan naar de afdeling microbiologie van het UZ Gent voor onderzoek. 

Het geld wordt bemonsterd met een katoenen staafje. Daarna plaatst de onderzoeker het geld op een kweekbodem, een schaaltje met bepaalde elementen die bacteriën laten groeien. Zitten er bacteriën op dat geld, dan zullen ze in zo'n omgeving sterk kunnen groeien en onderzocht worden.

Op alle briefjes worden bacteriën teruggevonden, op de ene al wat meer dan de andere. Maar algemeen bekeken valt het zeer goed mee. Wat wordt er zoal gevonden?

  • Micrococcen
  • Stafylococcen
  • Exotische bacteriën (bv gebruikt in de industrie en de landbouw)

"Het klinkt en ziet er gevaarlijk uit maar dat is het zeker en vast niet", zegt professor Vandendriessche. "De kiemen die we terugvonden zijn onschadelijke huidflora. Je komt ze in dezelfde hoeveelheid tegen op deurklinken, bussen en roltrappen bijvoorbeeld". De kans is dus enorm klein dat we ziek worden van cash geld

Het is aangeraden om na het vastnemen van geld steeds je handen te wassen en het geld niet in je mond te stoppen, maar dat spreekt uiteraard voor zich.

Loading video...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!