Ken je de gratis vrijwilligersverzekering al?

dinsdag 26 maart 2019 - 07:00
De verzekering is niet nieuw, maar steekt vanaf 1 april wél in een nieuw jasje!

"De verzekering dekt vrijwilligers tegen burgerrechtelijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen", legt Eva Hambach, direchteur van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligers uit. Vanaf 1 april focust de verzekering op feitelijke verenigingen en vzw's zonder personeel.

"Een feitelijke vereniging is een groep van mensen die samenkomen voor een bepaald thematiek en daarvoor actie ondernemen. Dat kan een buurtcomité zijn, maar ook een loopclubje." Zij ondernemen vaak vrijwilligerswerk zonder dat ze dat helemaal door hebben. Feitelijke verenigingen zijn flexibel. Ze kunnen hun activiteiten snel opzetten, maar ook stopzetten. "Maar het grote nadeel is dat alle leden van een feitelijke vereniging aangesproken kunnen worden in geval van een schadeclaim." Bij een vzw heb je de vzw zelf die als rechtspersoon dekking biedt voor zijn vrijwilligers en leden. "Met die verzekering kunnen dus ook feitelijke verenigingen op hun beide oren slapen", zegt Eva.

De gratis vrijwilligersverzekering is wereldwijd geldig, behalve in de States en Canada. "Je kan de verzekering perfect gebruiken voor een kort verblijf in het buitenland. Maar voor een langer verblijf, bijvoorbeeld een kamp, raden we een uitgebreidere verzekering aan."

Digitaal

De aanvraag zal vanaf 1 april ook veel gemakkelijker verlopen. "We werken met een nieuw digitaal platform. De hele procedure werd gedigitaliseerd. Daardoor zal zowel de aanvraag als de verwerking veel gemakkelijker en sneller verlopen.

Vroeger kon je je vrijwilligers voor maximum 100 mandagen verzekeren. Ook dat verandert nu. "Vanaf nu werken we met manuren. Iedereen die een erkenning krijgt, zal 1000 vrijwilligersuren mogen inzetten. Dat zal veel beter en efficiënter werken zijn." Als je vroeger bijvoorbeeld een vrijwillige portier had voor jouw fuif die werkte van 22u tot 04u 's nachts, was je meteen 2 mandagen kwijt. Met het nieuwe systeem kan je veel correcter de uren van jouw vrijwilligers aangeven. "De verenigingen gaan via het digitaal platform ook perfect kunnen volgen hoeveel uren er nog overschieten van hun 1000 vrijwilligersuren."

Niet verplicht, wel handig

"Feitelijke verenigingen hebben geen verzekeringsplicht, tenzij je verbonden bent met een koepel of als je personeel hebt", legt Eva uit. Maar bij twijfel controleer je toch best even hoe de vork in de steel zit. Je vindt alle info op de website van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!