Ken jij Helena al? "Een gratis digitaal gezondheidsportaal dat papieren voorschriften overbodig maakt"

dinsdag 6 april 2021 - 12:00
Vanessa Van Hoecke uit Tubeke krijgt geen papieren voorschrift meer van de huisarts. De dokter zet dat nu op het online platform Helena. Wat is dat? En hoe werkt het? De Inspecteur van Radio 2 zoekt het uit.

Helena is één van de online medische platformen waarmee huisartsen tegenwoordig werken. Het is een privé-initiatief dat op dit moment gratis is voor patiënten. 

Wie of wat is Helena?

"Helena is een gezondheidsplatform dat focust op de rechtstreekse communicatie van de zorgverlener met de patiënt", zo vertelt Jan Grauwels. Grauwels werkt voor Corilus, het bedrijf dat Helena oprichtte. 

Corilus bouwt softwaretoepassingen voor de eerstelijnszorgverleners. Denk aan huisartsen, apothekers, tandartsen, kinesisten, maar ook  diensten binnen woonzorgcentra. "Helena is ontstaan vanuit de noodzaak om op een veilige manier persoonsgegevens te kunnen delen met patiënten. Omwille van de GDPR-wetgeving (de Europese privacyregels) is het nodig om een beveiligd platform te creëren waarop dat kan. Een gewone e-mail is niet veilig genoeg", zo verduidelijkt Grauwels. 

Het Helena platform biedt volgens de makers een beveiligde omgeving om te communiceren en is gratis

Registratie is strikt persoonlijk

Als patiënt kan je eenvoudig en gratis registreren op Helena. Het is als het ware je persoonlijke digitale brievenbus en archief voor medische documenten en gegevens. "Dankzij Helena kan je op een veilige manier communiceren met je huisarts of andere zorgverleners. Je kan voorgeschreven geneesmiddelen of andere artikelen met één klik te reserveren bij je apotheek. Dat is vlot en efficiënt", aldus Grauwels. 

Je kan je aanmelden op verschillende manieren. Onder andere met je eID-kaartlezer of via itsme of door een code te vragen aan je zorgverlener

Op termijn zal Helena nog uitgebreid worden. Zo zal de kinesist bijvoorbeeld oefeningen kunnen doorsturen die je dan thuis kan doen. 

Jan Grauwels van Corilus

Helena is er voor iedereen, van jong tot oud. Op voorwaarde natuurlijk dat je vertrouwd bent met online toepassingen.

Elk gezinslid met een persoonlijk gsm-nummer en persoonlijk e-mailadres, kan Helena gebruiken. Je kan ook een mandaat laten registreren. Zo kan je iemand anders, indien gewenst, toelating geven om jouw documenten en medische informatie te bekijken en te beheren.

Vlaams Patiëntenplatform: "Hopen dat Helena gratis blijft"

Inspecteur Sven Pichal polst bij het Vlaams Patiëntenplatform wat de organisatie vindt van Helena. Woordvoerder Ilse Weeghmans is overwegend positief. "Helena is een goed initiatief. Het bevordert de communicatie tussen de patiënt en zorgverleners zoals huisartsen en apothekers. Voorlopig is het ook het enige platform waarop communicatie tussen huisarts en patiënt mogelijk is in een beveiligde omgeving." 

Het Vlaams Patiëntenplatform wijst er wel op dat het afwachten is wat Helena in de toekomst gaat doen. "Het bedrijf heeft het initiatief uitgerold in volle coronacrisis. Het is op dit moment nog gratis en we hopen dat dat in de toekomst zo blijft voor alle patiënten. Het is blijft een commerciële speler."

"Nut bewezen in volle coronacrisis"

Het Helena platform bestaat nu ongeveer anderhalf jaar, vertelt Jan Grauwels. "Het platform was gelukkig net klaar toen COVID-19 uitbrak. Zorgverleners hebben ons bedankt. Helena bleek toen bijzonder nuttig."

Het platform was gelukkig net klaar toen COVID-19 uitbrak en zorgverleners hebben ons bedankt want Helena bleek toen bijzonder nuttig. 

Jan Grauwels van Corilus

Zo moesten patiënten voor herhaalvoorschriften niet meer fysiek langsgaan bij hun arts. "Dat kon dankzij Helena perfect veilig vanop afstand. In ijltempo hebben we ook video-consultaties aan het platform toegevoegd om zorgverleners en patiënten nog beter te ondersteunen", zo stelt Grauwels. 

Tweerichtingsverkeer tussen zorgverlener en patiënt

Er zijn ondertussen bijna 300.000 actieve patiënten en 10.000 zorgverleners die Helen gebruiken. Dat zal volgens Grauwels nog uitbreiden. "Meer mensen zullen het platform gebruiken. Ook de mogelijkheden gaan uitgebreid worden." Op dit moment vind je op Helena als een overzicht van je medische geschiedenis, je medicatieschema en je toegediende vaccinaties. Je kunt er laboresultaten en verslagen raadplegen. Je kan ook voorschriften en medische attesten terugvinden. 

Binnenkort zal je er ook medische achtergrondinformatie kunnen terugvinden. Grauwels geeft daarbij enkele voorbeelden: "de kinesist zal je bijvoorbeeld oefeningen kunnen doorsturen en de dokter kan je vragen om zelf je bloeddruk te meten en de resultaten door te sturen via Helena. De communicatie tussen de zorgverlener en de patiënt zal dus in twee richtingen werken."

Papieren voorschrift zal verdwijnen

Helena is een privé-initiatief maar of het papieren voorschrift op termijn zal verdwijnen is een beslissing van de overheid, zegt Jan Grauwels: "De overheid wil voorschriften op termijn uitsluitend digitaal maken. Daar dragen we aan bij. Op dit moment heeft een arts de keuze om nog een papieren voorschrift te geven of om digitaal te werken via Helena. Als je het via Helena krijgt, kan je het ook nog zelf afdrukken als je dat wil."

Hier vind je meer informatie over Helena.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!