Kies de juiste meststoffen voor je gazon

donderdag 30 maart 2017 - 09:01
gras meststoffen
De lente is de beste periode om je gras te bemesten. Wie nu de juiste keuze maakt, is vertrokken voor een mooie zomer, najaar én winter.

Net als de rest van je tuin ontwaakt ook het gras in de lente uit z'n winterslaap. De sprietjes beginnen opnieuw te groeien en dat kost energie. De plantjes kunnen dus extra voedingsstoffen gebruiken.

Juiste verhouding is belangrijk

In een goeie meststof zit een juiste hoeveelheid stikstof, kalium en fosfor om je plant optimaal te stimuleren. Wat de beste verhouding is, hangt af van de ondergrond van je tuin. In een zandrijke omgeving zitten na de winter minder voedingsstoffen dan in een vaste bodem bijvoorbeeld. 

Bodemkundig advies voor een mooi gazon 

Voor een goed mestadvies kan je een bodemanalyse laten doen van je tuin. De bodemkundige dienst van België biedt dat aan. Hoe werkt het? Je neemt een bodemstaal van je tuin en stuurt dat op naar het laboratorium. Het standaardonderzoek omvat een analyse van de zuurtegraad, de grondsoort, het humusgehalte en de aanwezige voedingsstoffen. 

Na twee weken is de analyse klaar. Het onderzoek geeft advies voor een periode van 3 jaar en kost 75 euro

Zeker in het voorjaar, misschien ook in het najaar

Meststoffen strooien in het voorjaar levert het grootste rendement op. Toch bieden verschillende producenten ook najaarsmeststoffen aan. Die producten zorgen ervoor dat je gras de winter sterker doorkomt.

Zo'n meststof kan nuttig zijn maar alleen als je bodem er écht nood aan heeft. Houd er dan wel rekening mee dat je die niet te laat strooit zodat het gras de stoffen kan opnemen en ze niet verloren gaan in het grondwater.

De Inspecteur testte 3 soorten najaarsmeststof.

  • Compo Floranid: 7.5kg voor 24.99 euro 
  • CDM: 10 kg voor 18.40 euro
  • Aveve: 10kg voor 18.50 euro

De meststof van Compo Floranid kwam als grote winnaar uit de test maar is ook wel een pak duurder dan de andere twee. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!