Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

‘Klik hier om uit te schrijven’: doen of niet?

di 5 sep. - 6:00

Een inbox vol ongevraagde mail is vervelend. Gelukkig staat er onderaan een link om je af te melden. Alleen: als je daarop klikt, krijg je soms net méér spam binnen. Lees hier hoe je een goeie uitschrijf-link kan herkennen.
Uitschrijven: niet altijd een goed idee.

Europese wet

Europa verplicht bedrijven om in hun mailverkeer een 'opt-out' aan te bieden. Door op die uitschrijflink te klikken kies je ervoor om uit de lijst geschrapt te worden. Het bedrijf moet die keuze ook respecteren.

Dat betekent daarom niet dat uitschrijven altijd meteen lukt. Bedrijven doen er toch alles aan om jou aan boord te houden. Een typische truc is het gefaseerd uitschrijven. Misschien maakte je het zelf al mee met Groupon of Belgische kranten, die verschillende themanieuwsbrieven versturen.

Het systeem werkt zo: je schrijft je 1 keer in op een nieuwsbrief, en komt meteen in alle lijsten van al hun themanieuwsbrieven terecht. Uitschrijven lukt wel, maar enkel voor één thema. Je blijft dus de andere mails ontvangen, en zal telkens per thema opnieuw moeten uitschrijven om er volledig van af te geraken.

Neem je tijd als je uitschrijft en doe het meteen goed. Meestal bestaat er wel een mogelijkheid om in één keer van alle nieuwsbrieven af te geraken (dat moet ook van de wet), maar daar moet dan je vaak wel even naar zoeken. Vind je de juiste link niet meteen in de mail? Ga dan even kijken op de website van het bedrijf.

Blijft een Belgisch bedrijf jou bestoken met ongevraagde mail? Meld het op het Meldpunt van de FOD Economie.

Krijg je spam van buiten Europa? Meld het via Spamcop.net. Die website verzamelt de internationale gegevens en speelt ze door aan internetproviders zoals Proximus en Telenet. Die kunnen de bronnen dan blokkeren.

Ik klik, dus ik besta

De wetgeving in België en Europa is duidelijk: eenmaal uitgeschreven mag een bedrijf je niet meer mailen. Maar in de rest van de wereld is de wet daar veel minder streng over. Daar doen spammers eigenlijk gewoon waar ze zin in hebben.

Ze zijn wel zo sluw om ook in hun spammails een uitschrijflink te zetten. Meestal werkt die echter niet. Of ze koppelen er een mooie uitschrijfpagina aan, maar houden totaal geen rekening met je keuze.

Meer nog: als je op de link klikt, laat je eigenlijk aan de verzender weten dat jouw emailadres actief is. Daardoor wordt het dus nog interessanter voor spammers, en zal jij nog meer ongevraagde mail in je bus krijgen. Klik dus nooit op een uitschrijflink in een spam-mail!

computerscherm en tablet

computerscherm en tablet

Echt van vals onderscheiden

Spammers maken maar al te graag mails van Belgische bedrijven na. Je hebt zelf misschien ook al email gekregen die zogezegd afkomstig was van een supermarktketen of van je bank. Daarop klikken om uit te schrijven zorgt alleen voor meer spam.

Kijk daarom altijd na of de mail wel van een Belgisch emailadres komt. Check of alle links in de mail verwijzen naar een URL die eindigt op ‘.be’.

Wel even opletten: ook buitenlandse spammers laten het graag lijken alsof hun emailadres of link uit België komt. Ze gebruiken software die hun link vermomt als een belgische URL.

Vaak kan je hen wel ontmaskeren door je cursor te laten zweven boven de link (zonder te klikken!). Normaal gezien verschijnt er dan een venster op je scherm met de échte link. Die eindigt vaak niet op ‘.be’ maar op ‘.ru’ (Rusland) of ‘.cn’ (China). Nodeloos te zeggen dat je er dan beter niet op klikt.

Dat is echter geen garantie op succes. Spammers zijn sluw: sommigen slagen er nog altijd in om mensen een mail laten ontvangen die door henzelf verstuurd lijkt. Dat soort misbruik is moeilijk te achterhalen. Als je het zo goed mogelijk wil tegengaan, installeer dan altijd alle software-updates op je al toestellen.

En 'Unroll.me' dan?

Er bestaan diensten waarmee je in één keer van al je ongewenste nieuwsbrieven afgeraakt. De bekendste is wellicht Unroll.me.

Met dat programma kun je een aantal emailproviders (zoals Gmail) je volledige inbox laten scannen op nieuwsbrieven. Na de scan krijg je een lijst en duid je met een simpele klik aan welke mails je niet meer wil ontvangen.

Opgeruimd staat netjes. Maar wat de makers er niet bij zeggen is dat zij vervolgens aan de slag gaan met de gegevens die ze in je mailbox verzamelden. Het moederbedrijf achter Unroll.me gaf bijvoorbeeld al toe dat ze op die manier informatie doorverkochten aan taxidienst Uber. Wellicht is dat niet hun enige partner, dus aan jou om uit te maken wat je het ergste vindt: nieuwsbrieven in je inbox, of onbewust gegevens delen met andere bedrijven...

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet